10.000 de apartamente, de jumătate de miliard de euro, construite pe locul fostului cimitir de Ciumaţi. "Am găsit nişte oase umane"
Un cartier de blocuri cu peste 10 mii de apartamente s-ar putea ridica peste un sit arheologic din Capitală. Este vorba despre un teren de peste 11 hectare, cumpărat de firma fratelui primarului Sectorului 3. Deşi în zonă lucrările sunt în plină desfăşurare, administraţia locală susţine că nu a dat nicio autorizaţie de construcţie.
De Redactia Observator la 18.07.2022, 20:55Terenul din Sectorul 3 de lângă fosta uzină Chimopar, care a preluat activitatea fostei Fabrici de Pulbere a Armatei, este acum locul unui şantier. O echipă Observator a surprins mai mulţi muncitori care excavau pământul cu utilajele.
Un localnic a descoperit oseminte umane în zonă
Zona este înconjurată de paznici iar drumurile sunt blocate cu bucăţi mari de piatră. Zona a fost declarată acum 2 ani sit arheologic după ce un locuitor a găsit acolo oase umane, bucăţi de dantură şi chiar de craniu.
Marian, locuitor Sector 3: Au veni cei de la poliţie, au venit aproximativ 7 echipaje după care au venit cei de la criminalistică şi INML. Ei au stabilit că este vorba de oseminte umane. Tot în noaptea aceea au venit cei de la Muzeul de Istorie al Municipiului Bucureşti. Au zis că se confirmă că acolo a fost acel spital de Ciumaţi care a fost la 1796 şi că osemintele sunt din acea perioadă.
Aşa că situl arheologic "Spitalul şi cimitirul de Ciumaţi Dudeşti" a fost inclus în mai 2020 în Repertoriul Arheologic Naţional, la categoria necropolă. Muzeul Municipiului Bucureşti au cerut Direcţiei de Cultură a Capitalei să clasele situl inclusiv pe lista monumentelor istorice.
Theodor Ignat, şef birou istorie veche şi arheologie Muzeul Municipiului Bucureşti: Am descoperit nişte oase umane. Restul, în principiu, a fost distrus de pulberărie şi pe de cealaltă parte de uzina Chimopar. Urmează a fi analizate antropologic să vedem de la ce indivizi provin oasele respective.
Terenul a fost cumpărat de firma lui Ionuţ Negoiţă, fratele primarului de Sector
Deşi analiza nu este gata, terenul de 115.000 de metri pătraţi a fost cumpărat de la Chimopar la începutul acestui an de firma lui Ionuţ Negoiţă, fratele primarului de Sector, cu suma de 25,6 milioane de euro. A fost o licitaţie la care a participat, potrivit surselor Observator, doar firma fratelui edilului.
Theodor Ignat, şef birou istorie veche şi arheologie Muzeul Municipiului Bucureşti: Legal vorbind, siturile care sunt cuprinse în RAN şi nu sunt în lista monumentelor istorice au un statut incert, ca să zic aşa. Da, este sit arheologic dar dacă nu este prins şi protejat prin lista monumentelor istorice este, repet, este incert.
Pe locul fostului cimitir de Ciumaţi ar urma să fie construit un cartier de blocuri. Cu o capacitate de până la 10.000 de apartamente şi care ar putea fi vândute cu peste o jumătate de miliard de euro.
Matei Romulus Eugen, consilier local Sector 3: Zonele care au avut industrii înainte, pentru a se construi trebuie să treci nişte paşi: să cureţi, să arăţi că zona respectiva nu mai prezintă un pericol. Acolo, zeci de ani de zile s-au făcut substanţe chimice. Probabil s-au infiltrat în sol.
Primăria Sectorului 3 spune că până acum, pentru această zonă nu a fost emisă nicio autorizație de construire. Omul de afaceri Ionuţ Negoiţă nu a putut fi contactat pentru un punct de vedere.