Afacerea cu "fructele longevităţii" câştigă tot mai mult teren în România. Un kilogram se vinde cu 25 de lei
A început sezonul coacăzelor, iar fermierii au ieşit deja să culeagă minunatele fructe cunoscute pentru cocktail-ul de vitamine. Deoarece temperaturile din ultima perioadă au fost extrem de ridicate, fructele s-au copt cu trei săptămâni mai repede, iar pieţele sunt pline de oameni dornici să le cumpere. Coacăzele ajută la îmbunătăţirea vederii, stimulează imunitatea, dar au şi un efect anticancerigen.
De Sorin Tanţoş la 21.06.2024, 09:01La câţiva kilometri de Târgu-Mureş, mai exact în localitatea Voivodeni, fermierii au ieşit deja la cules de coacăze. "Atent selectat pentru că cele care nu sunt coapte să nu ajungă la procesare. După ce culegem bobiţele trece prin fluxul tehnologic de pregătire pentru suc, iar la final se pasteurizează sută la sută natural", spune o femeie.
Coacăzele negre sunt numite şi fructele longevităţii, pentru că au un conţinut foarte ridicat de antioxidanţi. "Coacăzele fie că sunt roşii, fie că sunt negre au un aport bogat în vitamine, în primul rând în vitamina C şi complexul B 1, B5, B6, B12", a declarat Liviu Todoran, doctor inginer.
Un kilogram de coacăze se vinde cu 25 de lei
De câteva zile, coacăzele au apărut şi în pieţele din Târgu Mureş. Un kilogram se vinde cu 25 de lei. Localnicii care ştiu beneficiile fructelor au venit să le cumpere şi să-şi facă provizii.
- Afacerea cu care un tânăr din Iaşi a dat lovitura. După o vizită în Italia, Alexandru şi-a deschis peste 30 de...
- Ideea inedită avută de Florina pe care a transformat-o în afacere: "Avem oameni care au venit a doua şi a treia...
- Afacerea unei maramureşence care s-a transformat într-un festival inedit. "E o muncă titanică în spatele acestei...
- Afacerea de succes pornită de Raluca după ce a "furat" meserie de la un italian. Vinde cu 120 de lei caserola
Pe lângă sirop sau gem, din coacăze se mai poate face şi îngheţată. "Îngheţata de fructe noi o facem doar pe baza de apă, ceea ce în perioada aceasta este mult mai răcoritor decât o îngheţată cu lapte", spune Alexandra Urcan, proprietară gelaterie.
Plantaţiile de coacăz negru câştigă tot mai mult teren în ţara noastră.
Suprafaţa totală cultivată ajunge la peste 200 de hectare.