Antena Meniu Search
x

Video Afacerea de succes pornită de Raluca după ce a "furat" meserie de la un italian. Vinde cu 120 de lei caserola

A venit vara şi nu există o perioadă mai bună pentru a mânca îngheţată decât aceasta. Românii se topesc, efectiv, după aromele clasice, dar le testează şi pe cele mai noi, eventual în variantă vegană.
Pasiunea pentru acest desert se vede şi în cifre: producţia este în creştere în întreaga Europă.

de Angela Bertea

la 11.06.2024 , 11:05

Parfumul cireşelor amare, aroma fisticului şi a exoticului mango sau a vaniliei cu coajă de lime. Toate se regăsesc în gustul îngheţatei moderne. Raluca a furat secretele de la un gelatier italian. 

"Noi o servim la cornet sau la pahar, dar şi la varianta de caserole pentru varianta take away. Avem cupa de 80 de grame de la 10 lei. Cea la caserolă, 120 de lei kilogramul", spune Raluca Horduna, producator de îngheţată.

Diana a învăţat o reţetă tradiţională de îngheţată de la bunica sa

Vezi și

Mai ieftină este îngheţata la dozator cu ciocolată, vanilie şi căpşuni. Un deliciu care poartă gustul copilăriei. Cornetul costă 7 lei. 

Pe acelaşi subiect

"Este făcută din ingrediente naturale: lapte, zahăr, ouă! Este o reţetă tradiţională, am moştenit-o de la bunica mea. Noi producem undeva la 250 de kilograme de îngheţată pe zi", Diana Neagu, producator de îngheţată.

Variante există şi pentru cei care urmează diete. Cosmin pregăteşte deserturi reci fără zahăr şi ne împărtăşeşte şi nouă reţeta, numai bună de testat acasă, în zilele toride.

"Avem iaurt grecesc, 10% grăsime, miere de albine ecologică, pudră de roşcove, cacao mai puţină, banane şi esenţă de vanilie. Lăsată la congelator 5-6 ore, iese o îngheţată foarte dulce. Pentru un plus de vitamine şi proteine, putem adăuga şi seminţe de cânepă decorticate", spune Cosmin Ciornei, producător de îngheţată.

Ne putem răcori cu o îngheţată în diferite moduri: fie că o alegem pe cea  la cornet, la pahar sau putem să ne relaxăm la terasă cu o îngheţată cu cafea! 

Românii au început să testeze şi variantele vegane, trendul verii la nivel european

"Foarte mulţi producători înlocuiesc grăsimea lactată cu grăsime vegetală, cu untul de cocos, dar în acelaşi timp, am observat şi îngheţate vegane care sunt făcute din banane amestecate cu unt de cocos, cu fructe de pădure", spune Mircea Oroian, decanul Facultăţii de Ingineria Alimentară.

Specialiştii spun că îngheţata perfectă trebuie să conţină 10% grăsime şi 50% aer, care ne ajută să simţim mai bine aromele. Recomandat este să o consumăm cu moderaţie, în principal la orele amiezii, între două mese. 

"O porţie înseamnă 45 de grame, adică 90 de mililitri, echivalentul unei porţii de carbohidraţi, ca desert dacă o luăm ca şi gustare, catitatea se poate dubla, ne va furniza cam 10% din necesarul energetic zilnic recomandat", spune Daniela Bălănucă, nutriţionist-dietetician.

România este al nouălea producător de îngheţată din Uniunea Europeană, cu 35 de milioane de litri, în 2022. Principalii jucători sunt Germania, Franţa şi Italia. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 10 voturi
Întrebarea zilei
Aţi folosit aerul condiţionat zilnic în ultima perioadă?
Observator » Evenimente » Afacerea de succes pornită de Raluca după ce a "furat" meserie de la un italian. Vinde cu 120 de lei caserola