CALCUL: Cât costă refinanţarea unui credit de 75.000 de lei, pe 14 ani. "E ca şi cum l-ai face din nou"
Ne trebuie economii ca să putem economisi. Este concluzia multor români care au vrut să scape de ratele tot mai mari şi au ales refinanţarea. Doar că şi-au dat seama că le-ar trebui mulţi bani, timp şi nervi ca să poată face asta. Calculele arată că o refinanţare poate costa şi peste 1.500 de euro.
De Greta Neagu la 15.01.2023, 20:33Întâi a fost febra trecerii de la ROBOR la IRCC. Acum, refinanţarea e noul miraj. Una dintre variante este negocierea cu banca de la care s-a luat creditul pentru a diminua rata lunară. O altă opţiune este să solicităm oferte de la mai multe bănci pentru a vedea care sunt marjele fixe cu care lucrează fiecare.
Refinanţarea, mirajul românilor cu rate
O persoană de 50 de ani care a luat în decembrie 2021 un credit ipotecar de 75.000 de lei, pe 14 ani, avea de achitat la începutul acestei luni, odată cu majorarea IRCC, o rată de peste 3.900 de lei, în loc de 2.900 de lei, cât plătea la început. Pentru că a cerut o refinanţare cu dobândă fixă pe cinci ani a ajuns acum la o rată de 2.500 de lei. Însă şi-a prelungit perioada creditului până la 75 de ani. Şi mai sunt şi alte aspecte de luat în calcul.
"E ca şi cum ai face din nou creditul. Mergi cumva pentru a lua un credit ipotecar şi o iei de la zero", spune Camelia Grădinaru, consultant financiar. "Evaluarea imobilului. Taxa de notar sau cea pentru evaluare a dosarului. Dacă vorbim despre un împrumut de 75.000 de euro, toate aceste costuri pot însemna undeva între 6.000 şi 6.500 de lei", arată Greta Neagu, reporter Observator.
"Luăm în calcul şi celelalte cheltuieli cu facturile şi trebuie să ţinem cont de rezerve. Dacă avem vreo problemă cu venitul să putem să ne susţinem toate cheltuielile şi rata", explică Roxana Bucur, consultant în bunăstare financiară. "Primim zilnic solicitări pentru a trece la o dobândă fixă, pe trei sau pe cinci ani, însă nu este foarte rentabil acest lucru. Costul total actual cu privire la dobânda raportată la IRCC ar fi undeva la 8,5% maximum, iar costurile pentru o dobândă fixă oferite de către bănci se învârt în jurul valorii de 7,5%", spune Camelia Grădinaru, consultant financiar.
Ce recomandă experţii
"Sunt persoane care se gândesc la refinanţarea unui credit care este acum în lei în valută. Dar să nu uităm că dacă noi avem veniturile în lei şi creditul este în euro ne expunem şi la riscul valutar", atrage atenţia Anamaria Ciuhuţă, consultant financiar. Experţii recomandă, ca prim pas, o discuţie cu banca, în căutarea unui alt produs, mai ieftin. În caz contrar, concurenţa este dornică de noi clienţi. Deja există o bancă în piaţă care, pentru aceeaşi perioadă a creditului, oferă refinanţare fără niciun cost.