Antena Meniu Search
x

Curs valutar

ROBOR la 3 luni a scăzut, miercuri, la 7,44%, după ce BNR a majorat dobânda-cheie la 7%

Dobânda cheie, cea care practic ne decide ratele la bănci, a ajuns la 7%. Este pentru a 11-a oră în ultimii doi ani când BNR majorează dobânda de referinţă, iar primii afectaţi de această măsură sunt cei care au împrumuturi raportate la ROBOR. Miercuri, indicele la 3 luni a scăzut la 7,44%, de la 7,45%. 

de Redactia Observator

la 11.01.2023 , 13:10

În cazul unui credit ipotecar de 278.000 de lei, luat pe 20 de ani, la sfârşit de 2018, dobânda era de 5,90%, iar rata de 1.930 de lei. În contextul pandemiei, dobânda a scăzut până la un minim de 4.26%, iar rata a ajuns la 1.702 lei. A urmat o creştere lentă în 2021 şi una bruscă în 2022, până la o dobândă aproape dublă faţă de cea iniţială şi o rată cu 40% mai mare. Vestea bună este că va urma scădere lentă luna viitoare, pe fondul evoluţiei indicelui ROBOR. Însă nu la fel de bună pentru cei care au trecut la IRCC pentru că şi valoarea noului indice a crescut brusc în ultimul an.

Ce e de făcut? Deocamdată, se caută soluţii. În acest context, un deputat PSD a propus ca statul să suporte o parte din cheltuielile cu ratele. O variantă ar fi modelul spaniol, acolo unde statul taxează profiturile excesive ale băncilor. Ideea a generat câteva controverse în coaliţia de guvernare dar Ministrul Muncii nu o respinge.

Marius Budăi, ministrul Muncii: Se analizează în coaliţie şi se va veni cu un răspuns. Atât timp cât fac parte din Executiv, eu nu pot să vin cu ipoteze, trebuie să venim cu măsuri, să le implementăm. 

Vezi și

Marius Ostafciuc, deputat PSD: Așa cum s-au găsit soluții pentru a compensa la pompă prețul motorinei și al benzinei. Sper să găsim o variantă în așa fel încât să stabilizăm cel puțin acest IRCC care se pare că a luat-o razna.

Pe acelaşi subiect

Vestea bună este că, potrivit Băncii Naţionale, pe final de an inflaţia ar putea reveni la o singură cifră. Aşa că majorarea dobânzii de referinţă anunţată de BNR ar putea fi, astfel, ultima din 2023.

Deputat USR: BNR a acţionat ca un pompier piroman

Deputatul USR Claudiu Năsui precizează că o majorare a dobânzii de politică monetară de către Banca Naţională a României va duce la creşterea ROBOR şi a IRCC. Fostul ministru al Economiei reproşează BNR că a acţionat ca un "pompier piroman", după ce au fost tipăriţi "tone de bani". El critică şi Guvernul pentru îndatorarea "masivă", pe fondul creşterii cheltuielilor.

"BNR creşte din nou dobânda. Asta înseamnă că cresc toate ratele. Pentru că ROBOR urmăreşte dobânda BNR. Iar IRCC este doar un ROBOR întârziat cu 6 luni. Deci dacă creşte dobânda BNR, creşte ROBOR şi apoi întârziat creşte şi IRCC. BNR face asta pentru a reduce banii din piaţă pe care tot ei i-au tipărit. Mai ţineţi minte pandemia? Afaceri închise şi tone de bani tipăriţi. Calea sigură către distrugerea puterii de cumpărare. Prea mulţi bani care urmăresc prea puţine bunuri şi servicii. Nu e vina BNR că creşte acum dobânda. E, însă, vina BNR că a acţionat ca un pompier piroman. Ei dau foc, după care tot ei vin să-l stingă. Foarte bine că îl sting, dar mai bine nu dădeau foc de la început", scrie deputatul USR, pe Facebook.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri economice » ROBOR la 3 luni a scăzut, miercuri, la 7,44%, după ce BNR a majorat dobânda-cheie la 7%