Robor creşte, dobânda fixă redevine atractivă. Românii pot negocia dobânzile creditelor în lei
Cea mai mare parte a românilor are nevoie de un credit pentru cumpărarea unei locuinţe! Numai că ROBOR are valori din ce în ce mai mari.
Cea mai mare parte a românilor are nevoie de un credit pentru cumpărarea unei locuinţe! Numai că ROBOR, adică dobânda variabilă, are valori din ce în ce mai mari. Şi, dintr-o dată, dobânda fixă pare mult mai avantajoasă.
Cu o piaţă de credite din ce în ce mai greu de accesat de români, bancherii vor o schimbare radicală.
FLORN DĂNESCU, bancher:
Dobânzile fixe trebuie să ocupe un teritoriu mai mare, ca să poti sa oferi credite pe termen lung, credit ipotecar, 35 ani trebuie sa ai in spate resurse finantate tot cu costuri fixe, tot cu dobanzi fixe.
- 63 de școli din Iași, dotate cu mobilier nou cu bani prin PNRR. Elevii se plâng însă că scaunele şi băncile...
- Producția de legume și fructe româneşti, în declin. Se anunţă scumpiri în pieţe de până la 10%, în...
- Tesla, întrecută de chinezi în România. Cât costă maşina pentru care vânzările au crescut de 150 de ori în...
- Programul Casa Verde Fotovoltaice 2025. Peste 10.000 de noi dosare, aprobate
- Preţul unui bitcoin astăzi, miercuri 2 aprilie 2025
Banca Naţională are însă un cuvânt greu de spus în această situaţie.
Creşterea ROBOR din ultima perioadă, dar şi previziunile pentru anul acesta îi fac pe cei care îşi doresc un credit pentru o casă să se gândească de două ori.
Dacă acum, la un credit Prima Casă de 225 de mii de euro, dăm înapoi doar în dobânzi şi comisioane 172 de mii de lei, dacă ROBOR s-ar tripla, am da băncii în 30 de ani aproape 370 de mii de lei.
CĂTĂLIN PÂRVU, bancher:
Cine va avea nevoie de o casa sigur se va zbate sa o obtina, bancile vor vedea ce masuri vor lua ca sa pastreze sa se incadreze in grad de indatorare si sa se realizeze si vanzari noi de credite.
Alternativa rămâne un credit cu dobândă fixă. Aici, dăm băncii 309 mii lei, mai puţin decât la un credit Prima Casă cu ROBOR mare, dar totuşi trebuie să acceptăm condiiile băncilor, care impun o dobândă de peste 7 la sută în aceste cazuri, dar şi un avans mai mare. Însă, ştim de la început până la final cât avem de plătit pe lună, fără să avem surprize.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰