Antena Meniu Search
x

Indicele IRCC creşte din nou, de la 1 aprilie 2023. Care va fi valoarea şi cum se vor modifica ratele românilor

Românii cu rate la bancă au din nou mari bătăi de cap, în special cei care au decis să achite ratele respective în funcţie de IRCC (Indicele de Referinţă pentru Creditele Consumatorilor).

de Redactia Observator

la 12.01.2023, 15:48

Indicele IRCC ar urma să depăşească 6%, de la 1 aprilie 2023
Indicele IRCC ar urma să depăşească 6%, de la 1 aprilie 2023
  • Indicele de Referinţă pentru Creditele Consumatorilor ar urma să depăşească 6% de la 1 aprilie 2023.

Indicele de Referinţă pentru Creditele Consumatorilor se aplică în special celor care au credite de consum, credite ipotecare, carduri de credit sau descoperiri de cont cu dobânzi variabile.

Specialiştii susţin că IRCC reprezintă, practic, rata de dobândă calculată ca medie ponderată a ratelor de dobândă cu volumele (numărul) tranzacțiilor de pe piața interbancară. Băncile efectuează tranzacţii între ele, aplicând anumite dobânzi, iar IRCC reprezintă media ponderată a acestor dobânzi.

Cu cât vor creşte ratele românilor din aprilie 2023

Sute de mii de români au credite bazate pe IRCC, iar din aprilie ei ar urma să încaseze o nouă lovitură dură, după ce IRCC a crescut, deja, la 5,7% de la 1 ianuarie 2023.

Pe acelaşi subiect

Specialiştii se aşteaptă ca IRCC să depăşească 6% de la 1 aprilie 2023, ceea ce se traduce automat şi într-o creştere semnificativă a ratelor pe care sute de mii de români le au de achitat.

Specialiştii trag un semnal de alarmă şi anunţă că, în cazul în care inflaţia creşte şi după primăvara acestui an, românii ar trebui să treacă de la o dobândă variabilă la o dobândă fixă.

Mai mult, celor care au în plan să-şi facă un nou credit li se recomandă să-l ia în moneda în care iau salariul.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri economice » Indicele IRCC creşte din nou, de la 1 aprilie 2023. Care va fi valoarea şi cum se vor modifica ratele românilor