Cât se scumpesc abonamentele la sală din 2024. TVA majorat la 19% pentru sălile de fitness
Sportul la sală devine cursă cu obstacole. TVA-ul creşte de la 5 la 19% pentru sălile de fitness, iar preţul abonamentelor se majorează şi el semnificativ. Unii deja se gândesc la alternative mai puţin costisitoare: să facă mişcare acasă sau în parc.
De Florentina Lazăr la 02.01.2024, 21:23După răsfăţul culinar de sărbători, sălile de fitness sunt pline. Stilul de viaţă activ va costa însă mai mult. Guvernul a crescut TVA-ul de la 5 la 19% pentru sălile de fitness. Taxele mai mari pentru industrie se vor reflecta în preţurile abonamentelor.
Abonamentul la sălile de fitness se scumpeşte. Cât va costa în 2024
"Cel mai mare risc se va duce către oamenii care fac sport şi ei vor simţi creşterea asta. Noi o să creştem preţurile undeva la 15%", spune Costel Cosloc, administrator sală fitness.
Preţul unui abonament care costă acum 190 lei va fi majorat cu aproape 30 de lei, iar pentru un abonament de un an, în valoare de 1.400 lei, creşterea va fi de 210 lei.
Angajaţii vor primi mai puţine abonamente la sală decontate de patron. "Guvernul a redus de la 400 de euro la 100 de euro deductibilitatea abonamentelor la sala oferite de angajatori. Măsura ar putea reduce puternic atractivitatea unor astfel de servicii. Cu 100 de euro poate fi acoperit un abonament la sală pentru doua luni", transmite Florentina Lazăr, reporter Observator.
Măsurile contrazic declaraţiile guvernanţilor, pline de grijă pentru sănătatea românilor. "Într-un final sunt costurile statului, cand se produce riscul de îmbolnăvire, mult mai ridicate decât acciza pe care noi încercăm să o colectăm acum. Este o problemă de sănătate a oamenilor", a declarat Marcel Boloş, ministrul Finanţelor.
Pentru sport, există şi variante mai ieftine: în parc sau acasă. "Nu mergem la sală, dar ieşim frecvent cu bicicletele în Herăstrău, eu şi soţul meu", spune o femeie. "Sportul este foarte important pentru a creşte, a fi sănătoşi, a avea o viaţă îndelungată fără probleme, dureri de spate, genunchi, articulaţii, pentru asta putem alege şi bazinul", recomandă Alexandru Scarlat, profesor de înot.
România este pe ultimul loc în Uniunea Europeană la procentul persoanelor care fac sport măcar o dată pe săptămână, cu doar 6% din populaţie, conform datelor Eurostat.