Antena Meniu Search
x

Cresc salariile bugetarilor în 2024. Ce categorii vor avea venituri mai mari

Salariile bugetarilor cresc în 2024. 1,3 milioane de bugetari vor avea parte de majorări de 5% la salariu. În cazul profesorilor, creşterile vor fi mai mari, în medie cu 20%, în anul 2024. Salariile demnitarilor nu vor fi majorate însă şi vor rămâne la nivelul din decembrie 2023. 

de Redactia Observator

la 02.01.2024, 16:47

Cresc salariile bugetarilor în 2024. Ce categorii vor avea venituri mai mari
Cresc salariile bugetarilor în 2024. Ce categorii vor avea venituri mai mari

Salariile bugetarilor au crescut cu 5%, încă din prima zi a anului 2024. Înainte de Crăciun, Guvernul a adoptat Ordonanţa Trenuleţ prin care a decis să majoreze toate salariile din aparatul bugetar cu excepţia demnitarilor, o majorare de 5% pentru toţi angajaţii din instituţiile finanţate din fonduri publice.

Ce categorii de bugetari vor avea salarii mai mari in 2024

Majorarea salariilor cu 5% nu se va aplica pentru toti angajaţii statului. Guvernul a decis că bugetarii care au avut parte de creşteri în 2023 nu vor primi bani în plus de la 1 ianuarie. Concret: angajaţii din Justiţie şi cei de la Casa Naţională de Sănătate nu vor avea salarii majorate cu 5% în 2024. În aceeaşi situaţie sunt angajaţii din Vămi şi Trezorii, dar şi cei care lucrează în ANAF şi Ministerul Finanţelor. 

Executivul a aprobat însă, pe 28 decembrie 2023, Ordonanţa de urgenţă care prevede majorarea salariilor de bază pentru personalul din învăţământ cu 20%, în medie, în anul 2024, în două tranşe: de la 1 ianuarie, respectiv din 1 iunie 2024.  De aceste măsuri vor beneficia aproximativ 350.000 persoane din sistemul naţional de învăţământ, personal didactic, personal didactic auxiliar şi personal nedidactic.

Majorări ale salariului de bază pentru mai multe categorii de personal bugetar

Actul normativ stabileşte şi acordarea de majorări ale salariului de bază pentru unele categorii de personal bugetar din sănătate, cultură, muncă, agricultură şi statistică, precum şi pentru funcţionarii publici şi personalul contractual din cadrul instituţiilor prefectului.

Astfel, personalul din instituţiile din subordinea Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale, din Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, din Institutul Naţional de Statistică, direcţiile judeţene de sănătate publică şi direcţiile judeţene de cultură, care în prezent este salarizat la nivel teritorial, va avea salariile de bază la nivelul administraţiei publice centrale, în două tranşe egale, arată comunicatul de presă al Ministerului Muncii. 

Cu cât cresc salariile bugetarilor. Exemplu de calcul

Salariile bugetarilor cresc în 2024 cu 5%. Asta înseamnă că, dacă un bugetar lua un salariu brut de 3.000 de lei, începând cu 1 ianuarie 2024 acesta va primi un salariu brut de 3.150 de lei. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri economice » Cresc salariile bugetarilor în 2024. Ce categorii vor avea venituri mai mari