Antena Meniu Search
x

Video Noile preţuri după majorarea TVA de la 9% la 19%. Produsele care se scumpesc în 2024: "La dietă, mănânc mai puţin"

În 2024, micile plăceri ne vor costa mai mult. Dulciurile, sucurile cu zahăr şi berea fără alcool vor fi mai scumpe, după ce Guvernul a decis să crească TVA-ul cu 10%. Cozonacul rămâne, însă, excepţia fericită. Începutul de an va aduce creşteri de preţuri şi pentru produsele bio. 

Florentina Lazăr
de Florentina Lazăr

la 01.01.2024, 19:37

Vezi și

Guvernul a crescut TVA-ul pentru produsele cu zahăr, băuturile carbogazoase şi berea fără alcool de la 9 la 19%. În plus, a introdus şi taxa pe zahăr. Măsurile se vor reflecta în preţuri, spun analiştii. 

Noile preţuri după majorarea TVA la 19%. Produsele care se scumpesc în 2024

"Toate aceste creşteri de taxe vor genera un nou val de inflaţie, de scumpiri pe care îl vom simţi cu vârf şi îndesat", este de părere Adrian Negrescu, analist economic. De exemplu, o sticlă de suc la 2,5 litri va costa aproape 11 lei, cu un leu mai mult decât acum. 

"La dietă, mă bag la sală şi mănânc mai puţin. Te obligă să ai grijă de sănătatea ta, având în vedere că zahărul nu e aşa bun pentru noi", spune un român.

Pe acelaşi subiect

Cota redusă de TVA de 9% rămâne valabilă doar la cozonaci. Prin aceste măsuri, Guvernul vrea să descurajeze consumul de produse nesănătoase. "Într-un final, sunt costurile statului - când se produce riscul de îmbolnăvire - mult mai ridicate decât acciza pe care noi încercăm să o colectăm acum", a declarat Marcel Boloş, ministrul Finanţelor.

Cât zahăr e bine să consumi pe zi

Medicii recomandă ca zahărul să nu depășească 10% din cantitatea totală de calorii consumate într-o zi, adică 50 g pentru o dietă de 2.000 kcal. În caz contar, riscăm să ne punem în pericol sănătatea.  "Vorbim despre obezitate, despre apariţia diabetului zaharat, despre nivel crescut de gliceride şi colesterol", spune Lygia Alexandrescu, nutriţionist.

"Şi alimentele de calitate, cumpărate în cantităţi mici se vor scumpi. TVA-ul a crescut de 5% la 9% pentru produsele bio. Măsura strârneşte îngrijorări în rândul micilor producători, care încearcă să supravieţuiască pe o piaţă lovită de inflaţie", adaugă Florentina Lazăr, reporter Observator.

O pungă de biscuiţi eco cu ovăz care acum costă 20 lei s-ar putea scumpi cu aproape 1 leu. "Facilităţile fiscale din Codul Fiscal sunt numeroase, unele sunt chiar lux pentru perioada grea pe care o traversează România", a precizat Marcel Boloş, ministrul Finanţelor.

Dacă acum un coş de cumpărături pentru 3 persoane care conţine biscuţi, dulceaţă bio, suc, bomboane de ciocolată, napolitane şi bere fără alcool ne costă aproape 180 lei, în primele zile din 2024 pe aceleaşi produse vom plăti cu aproape 14 lei în plus. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Unde vă petreceţi Sfintele Paşti?

Observator » Stiri economice » Noile preţuri după majorarea TVA de la 9% la 19%. Produsele care se scumpesc în 2024: "La dietă, mănânc mai puţin"