Antena LIVE

Curs valutar

Cearta pe gaze riscă să destrame solidaritatea UE. "Dacă industria germană se prăbușește, întreaga economie UE va cădea” - FT

Țări precum Spania și Portugalia au respins categoric propunerea de a reduce consumul de gaze cu 15% în caz de criză pe timp de iarnă, relatează Financial Times. Potrivit Reuters şi Bloomberg alte state care critică planul de la Bruxelles sunt Ungaria, Grecia, Danemarca, Franţa, Irlanda, Italia, Malta, Ţările de Jos şi Polonia. 

De la 22.07.2022, 13:02
WhatsApp
Cearta pe gaze riscă să destrame solidaritatea UE. "Dacă industria germană se prăbușește întreaga economie UE va cădea” - FT Shutterstock

Propunerea Comisiei Europene ca țările să reducă voluntar consumul de gaz pentru a face faţă unei eventuale crize a aprovizionării la iarnă a provocat certuri între capitalele UE. Sunt îndoieli mari că planul va fi aprobat la reuniunea miniștrilor de Energie, de săptămâna viitoare.

Planul "Economisiți gaz pentru o iarnă sigură”, anunţat miercuri de Ursula von der Leyen, propune ca toate statele membre să reducă consumul de gaz cu 15% între august 2022 și martie 2023, față de o medie a ultimilor cinci ani. Portugalia și Spania s-au opus total, iar alte alte câteva țări şi-au exprimat îndoiala şi îngrijorarea.  

Germania: Toate ţările trebuie să facă economie, chiar şi cele care nu sunt afectate

"Nu ne putem asuma un sacrificiu disproporționat asupra căruia nici măcar nu ni s-a cerut o opinie prealabilă”, a spus ministrul portughez pentru Energie, Joao Galamba. Ministrul spaniol al Energiei, Teresa Ribera, a criticat Germania, care se bazează în proporţie mare pe gazul rusesc: "Spre deosebire de alte țări, noi, spaniolii, nu am trăit peste posibilitățile noastre din punct de vedere energetic”.

Pe acelaşi subiect

"Se aplică principiul - noi, în Europa, trebuie să economisim gaze și asta înseamnă că chiar și acele țări care nu sunt direct afectate de reducerea livrărilor de gaze din Rusia ar trebui să ajute alte țări. Altfel, nu există solidaritate europeană” a replicat joi ministrul german al energiei, Robert Habeck.

Pe măsură ce iarna se apropie, propunerea de a reduce consumul de gaze cu 15% a devenit un nou test pentru frontul unic al UE în fața războiului declanşat de Rusia în Ucraina. Ungaria a declarat săptămâna trecută stare de urgență energetică și a interzis exporturile către alte state ale UE.

Institutul Szazadveg, un think-tank care are legături cu partidul Fidesz al lui Viktor Orban, a declarat joi că propunerea venită de la Bruxelles încălcă drepturile fundamentale ale UE. În aceeași zi, ministrul de externe al țării, Peter Szijjarto, s-a întâlnit la Moscova cu omologul său rus Serghei Lavrov pentru a solicita livrări suplimentare de gaze. 

"Comisia Europeană, care atacă Ungaria cu acuzații fără temei privind statul de drept, a elaborat un plan care nu ține cont de legislația UE, care încalcă drepturile fundamentale, precum și suveranitatea individuală și națională", a spus Institutul Szazadveg.

Franţa, care se bazează pe gaz rusesc în proporţie mai mică, nu și-a declarat public opoziția față de plan, dar ministrul Energiei Agnes Pannier-Runacher a declarat miercuri că "trebuie să anticipăm și să ne coordonăm acțiunile înainte de a stabili ținte care sunt aceleași pentru toti".

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a insistat că statele membre trebuie să dea dovadă de solidaritate: "Știu că sunt vremuri care ne testează, dar... timpii de testare necesită să fim bine organizați și bine coordonați la nivel european.”

PIB-ul UE ar putea scădea cu până la 1,5%

Scenariile modelate de Comisie sugerează că, în cazul unei ierni severe combinată cu perturbări grave în aprovizionării cu gaze, PIB-ul UE ar putea scădea cu până la 1,5%.

"Solidaritatea este în pericol deoarece statele membre au spus deja că nu sunt de acord cu obiectivele propunerii", a declarat Phuc-Vinh Nguyen, cercetător la Centrul de Energie Jacques Delors. "Va fi un cost economic și dacă toate statele membre acționează pe cont propriu va costa mai mult decât o soluție la comun. Dacă industria germană se prăbușește, de exemplu, întreaga economie a UE va cădea.”

Propunerea este formulată în prezent pentru o reducere voluntară a gazelor, dar Comisia a spus că ar putea deveni obligatorie dacă există "un risc substanțial de deteriorare semnificativă” a aprovizionării cu gaze. Nu a oferit însă cifre detaliate pentru a evalua pragul necesar.

Conform regulilor UE, propunerea trebuie aprobată fie de 55% din țările UE, fie de guvernele care reprezintă 65% din populația UE, la o reuniune de urgență a miniștrilor de Energie, săptămâna viitoare. Diplomații de la Bruxelles se îndoiesc că va trece: "Toată lumea își pune întrebări cu privire la temeiul juridic pentru declanșarea fazei de urgență”, a declarat un diplomat.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

europa gaze rusia uniunea europeana
Întrebarea zilei
Vânzările de maşini chinezeşti, în creştere în România. Vă tentează să achiziţionaţi un astfel de autoturism?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Localitatea de lângă București în care oamenii se mută pe capete. Arată ca...
Fanatik.ro
Publicat 09.03.2025
Iluzie optică virală | Doar un geniu poate găsi polițistul ascuns în această...
Gandul
Publicat 09.03.2025
Justin Trudeau, în lacrimi după o discuție aprinsă și plină de injurii cu Trump
Adevărul
Publicat 08.03.2025
Jurații Chefi la cuțite vorbesc cu emoție despre sărbătoritele zilei de 8...
A1
Publicat 07.03.2025
Horoscopul zilei de 10 martie 2025. Taurii lasă trecutul în spate. Află ce se...
CaTine
Publicat 09.03.2025
BREAKING NEWS / A murit celebrul astrolog Minerva! Gabriela Dima s-a stins din...
spynews.ro
Publicat 07.03.2025
Accident teribil în Germania: jucătorului român i-a fost amputat piciorul »...
GSP
Publicat 06.03.2025
Care sunt cele cinci țări din lume care nu pot fi cucerite? Geografia se află...
Click.ro
Publicat 08.03.2025
Cel mai bogat oraș din lume. Aici locuiesc 350.000 de milionari și 60 de miliardari
Useit
Publicat 08.03.2025
Concertele și spectacolele lunii martie! Ce mari artiști putem vedea
Money.ro
Publicat 06.03.2025
„Sute de ucraineni morți” și un avantaj clar pentru armata rusă, după ce...
libertatea.ro
Publicat 09.03.2025
Fanii Selenei Gomez au constatat că vocea ei a devenit mai monotonă și lipsită...
ZU
Publicat 09.03.2025
Mini tarte cu pastă de ciuperci și șuncă. Un aperitiv savuros
Hello taste
Publicat 08.03.2025
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
Deparinti
Publicat 09.03.2025
Hande Erçel a îmbrăcat o ținută demnă de podium. Vedeta s-a aflat printre...
Happy
Publicat 07.03.2025
Ramona Bădescu a vorbit despre planurile de nuntă! „Am pus totul la cale!”
BZI
Publicat 07.03.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cât de eficiente sunt cremele cu colagen. Ce spune medicul dermatolog despre...
Medicool
Publicat 09.03.2025