Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Germania acuză Rusia că foloseşte ”scuza turbinelor” pentru a limita fluxul de gaze prin Nord Stream 1

Germania a acuzat Rusia că foloseşte absenţa unei turbine drept ”scuză” pentru a limita fluxul de gaze prin gazoductul Nord Stream 1, relatează Reuters. Vladimir Putin a dat semnale că Europa va primi din nou gaze print conducta Nord Stream 1, dar a avertizat că fluxurile vor fi mult reduse. Război Rusia - Ucraina, ziua 147 LIVE TEXT

de Redactia Observator

la 20.07.2022 , 18:01

Germania acuză Rusia că foloseşte ”scuze” pentru a limita fluxul de gaze prin gazoductul Nord Stream 1 Nord Stream 1 - Profimedia

Compania de energie de stat rusă Gazprom a redus cu livrările în ultimele săptămâni, invocând absenţa turbinei de comprimare a gazului la stația Portovaya, care era în curs de reparaţii în Canada.

Cu toate acestea, Germania nu are încredere în explicațiile Rusiei şi consideră că Moscova procedează astfel drept răzbunare pentru sancţiunile impuse de Occident în contextul războiului pe care l-a declanşat în Ucraina.

”Aş dori să subliniez că, potrivit informaţiilor noastre, aceasta este o scuză a părţii ruse”, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului german al Economiei.

Articolul continuă după reclamă

Preşedintele rus Vladimir Putin a insistat că Gazprom îşi va îndeplini în totalitate toate obligaţiile. Gzoductul Nord Stream 1 urmează să îşi reia operaţiunile joi, dar volumul livrat ar urma să fie cu mult redus.

Pe acelaşi subiect

Liderul rus a avertizat că o altă turbină cu gaz urmează să fie în mentenanţă la sfârşitul lunii, ceea ce ar putea cauza întreruperi suplimentare în cazul aprovizionării.

Comisia Europeană a prezentat, miercuri, planul european de reducere a cererii de gaze, menit să asigure că cele 27 de state membre pot gestiona o eventuală întrerupere totală a furnizării gazelor ruseşti.

Potrivit planului, consumul de gaze va fi redus în întreg blocul cu 15% de la 1 august 2022, până la 31 martie 2023 din cauza îngrijorărilor că UE va avea dificultăţi nu numai să umple capacităţile de stocare a gazelor înainte de debutul iernii, dar şi pentru a asigura provizii suplimentare în lunile mai reci.

Saga turbinelor

Stația de comprimare a gazelor de la Portovaya, situată pe coasta baltică a Rusiei, este locul în care livrările de gaze își încep călătoria de 1.200 de kilometri către Germania prin Nord Stream 1, potrivit Bloomberg. Când a tăiat livrările cu 60% luna trecută, Rusia a motivat probleme cu această stație care este o entitate juridică separată de conducta Nord Stream 1.

Portovaya are șase turbine cheie de gaz, care permit o presiune suficientă pentru a trimite gazul pe o distanță atât de lungă. Doar două dintre aceste turbine funcționau înainte ca Nord Stream 1 să se închidă pentru mentenanță pe 11 iulie, potrivit Gazprom. Celelalte componente trebuiau reparate de către producătorul lor, Siemens.

O turbină trimisă la reparați în Canada a rămas blocată acolo din cauza sancțiunilor impuse Moscovei de canadieni. Canada a decis să dea drumul turbinei către Germania, în urma apelurilor de la Berlin. Și restul turbinelor pot merge acum pentru lucrări de reparații. Nu este clar când s-ar putea întâmpla acest lucru și nu se cunosc nici detalii despre celelalte două turbine sau starea lor.

Gazprom susține că din cauza problemelor tehnice legate de turbine fluxurile de gaz prin Nord Stream erau la aproximativ 40% din capacitate înainte perioada de mentenanță. Invocarea clauzei de forță majoră la începutul acestei săptămâni arată că Gazprom nu își poate îndeplini pe deplin obligațiile față de clienții europeni din cauza situației turbinelor, a spus un director al companiei. Germania și Italia, doi cumpărători cheie, susțin că reducerea fluxului de gaze este o mișcare politică, acuzație respinsă de Rusia. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Vei merge la vot în turul 2 al alegerilor prezidențiale?
Observator » Ştiri externe » Germania acuză Rusia că foloseşte ”scuza turbinelor” pentru a limita fluxul de gaze prin Nord Stream 1