Antena Meniu Search
x

Video Planul de urgenţă al UE dacă ruşii opresc gazul: Europa ar putea obliga România să consume cu 15% mai puţin că să putem trece peste iarnă

Europa ar putea obliga România, alături de toate ţările Uniunii, să consume cu 15% mai puţin gaz ca să putem trece peste iarnă. Planul de urgenţă ar putea fi activat dacă ruşii opresc de tot robinetul. În acest scenariu, limitări ar putea fi impuse industriei, dar şi instituţiilor publice care vor trebui să limiteze temperatura în clădiri la 19 grade iarna şi 25 de grade vara.

de Redactia Observator

la 20.07.2022, 19:37

Vezi și

Europa se pregăteşte de cel mai rău scenariu - oprirea totală a livrărilor de gaze ruseşti. În primă fază, Bruxelles-ul a cerut celor 27 de state membre, deci şi României, să reducă în mod voluntar consumul de gaz cu 15% în următoarele opt luni. În caz de urgenţă, Comisia îşi rezervă dreptul de a face măsura obligatorie. Alerta de raţionalizare poate fi declanşată dacă două state ale Uniunii se confruntă cu un deficit sever de gaze.

Comisia Europeană estimează că, prin acest plan, vor fi economisiţi 45 de miliarde de metri cubi de gaze anual

"Vom lansa un sistem de alertă în UE, vom ruga statele membre să reducă cu 15%. Este important ca fiecare stat membru să contribuie la economisirea energiei, să stocheze şi să fie gata să împartă gazul cu vecinii, în caz de nevoie", a declarat Ursula von der Leyen, şefa Comisiei Europene. Deocamdată, mecanismul privind reducerea obligatorie a consumului de gaz nu este clar. Decizia finală va fi luată peste şase zile, după consultarea tuturor statelor membre. Cel mai probabil, limitări vor fi impuse companiilor, iar gazele economisite vor fi împărţite între ţările cel mai afectate.

"Germania, de exemplu, dacă putem să o ajutăm cu ceva, să dăm o parte din gazul nostru... Dar dacă cresc preţurile la noi, ar trebui să ne ajute ei pe partea financiară, să gestionăm problema preţurilor", a declarat Răzvan Nicolescu, fost ministru al Energiei. Comisia Europeană estimează că, prin acest plan, vor fi economisiţi 45 de miliarde de metri cubi de gaze anual. Pentru comparaţie, Rusia a livrat în 2020 peste 150 de miliarde de metri cubi. Prin limitarea temperaturii în clădirile publice la 19 grade iarna şi la 25 de grade vara, s-ar putea economisi peste 11 miliarde de metri cubi.

"În sala in care ne aflăm, ne apropiem de cele 25 de grade. Nu am un termometru la mine.  Din cele 3 aparate de aer condiţionat din această sală de briefing funcţionează două", a declarat Dan Cărbunaru, purtător de cuvânt al Guvernului. În timp ce Vestul a agitat, Putin e sarcastic. "Ce legătură are Gazprom cu situaţia asta? Ei au închis un gazoduct, apoi altul. Gazprom este gata să pompeze atât cât e necesar. Ţările europene au închis totul singure", a declarat Vladimir Putin, preşedintele Rusiei. Mâine, Gazprom ar trebui să reia livrările de gaze prin conducta Nord Stream către Germania. Surse Reuters spun însă că ruşii vor continua jocul şi vor da gaz cu porţia pentru a duce preţurile şi mai sus.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri economice » Planul de urgenţă al UE dacă ruşii opresc gazul: Europa ar putea obliga România să consume cu 15% mai puţin că să putem trece peste iarnă