Diferenţa dintre roşiile româneşti şi cele turceşti. Ţara noastră e cel mai mare client european al Turciei
Avem un program de susţinere a producătorilor de roşii, dar cu toate astea nu prea mâncăm tomate româneşti, ci din import, în special din Turcia. Explicaţia? Nu reuşim să acoperim consumul din producţia proprie, iar supermarketurile preferă să aducă marfă din afară pentru că e mai ieftină. Numai că roşiile provenite în special din statele din afara Uniunii Europene pot fi, adesea, pline de pesticide.
De Mădălina Chiţac la 19.09.2024, 20:31Mariana Jelea cultivă roşiile în judeţul Giurgiu, pe o suprafaţă de 3.000 de metri pătraţi. Şi în acest an s-a înscris în programul Tomata, însă, mărturiseşte chiar ea, ajutorul nu-i este de mare folos. "3.000 de euro ce este? Folia şi sămânţa. Nici atâta. Măcar 5.000 de euro. Ca să fie şi ţăranul mulţumit, că de aia se chinuie. Şi de aia vor să mănânce roşie bună în luna mai, roşia românească, să aibă gust", spune Mariana Jelea, producător de roşii.
România, cel mai mare client european al Turciei
Peste 24.000 de producători au beneficiat în 2024 de sprijin de la stat. Paradoxal însă, producţia de roşii scade, aşa că importăm tot mai mult. Supermarketurile sunt invadate de roşiile turceşti. Spre exemplu, o caserolă cu roşii cherry costă 8 lei şi are 500 de grame. Iar roşiile vrac se vând la 8 lei pe kilogram.
"În situaţia în care preţurile sunt mai scăzute în Turcia, jocul importatorului este evident şi câştigurile sunt pe măsură. Pe de altă parte, Turcia este puţin mai aproape de România", explică Dragoş Frumosu, expert în industria alimentară.
- Sorin cultivă roșii și castraveți în propriul solar din Giurgiu, dar nu reușește să-și vândă marfa. Tot...
- O delicatesă în bucătăria asiatică este cultivată la Buzău. Fructul are un strat de ceară natural şi...
- Cel mai gustos soi de tomate, votat la Buzău. Roşia în formă de inimă i-a cucerit pe români: "I-am dat notă...
Numai că roşiile turceşti pot veni la pachet cu substanţe periculoase. La ultimele controale, s-au descoperit pesticide în cantităţi uriaşe, în roşiile vândute în supermarketurile din Capitală. "Turcia nu este membră a UE şi atunci nu putem discuta despre trasabilitate. Marfa ar trebui controlată în depozit, înainte de a veni către piaţă. Pot conţine cantităţi de pesticide", adaugă Dragoş Frumosu, expert în industria alimentară.
Diferenţa dintre roşiile româneşti şi cele din Turcia
"Aici avem o roşie din Turcia şi aici avem o roşie din România. Se vede clar diferenţa, poate nu sunt atât de frumoase, nu sunt perfecte, dar au un miros mult mai puternic, versus aceste roşii. Sunt perfecte, dar nu ştim cu adevărat care e cantitatea de pesticide. Asta de Turcia pare mult mai perfectă. Această roşie se simte foarte clar că nu a fost forţată", spune Fabius Antal, expert nutriţie.
Lunar, între 250 şi 500 de camioane pline cu roşii din Turcia intră în România. Am ajuns să mâncăm tot mai multe roşii care au pe ele astfel de etichete, în limba turcă. România e, de altfel, cel mai mare client european al Turciei, la roşii. În fiecare an, dăm pe roşiile turceşti peste 50 de milioane de euro.
O echipă Observator a filmat în serele din Turcia. "Antalya este raiul solariilor. Miliarde de dolari aduce agricultura la bugetul ţării. Priviţi cum se vede de sus toată regiunea. Sunt milioane de hectare de solarii cultivate cu fructe şi legume care ajung peste tot în Europa", arată Greta Neagu, reporter Observator.
Prețul mediu al roșiilor importate este anul acesta de 1,3 euro pe kilogram, adică aproape 7 lei.