Video Românii, consumatori de roşii cu "paşaport" turcesc. Importurile provenite din UE au depăşit 100 de milioane de euro într-un singur an
Subvenţionăm tomata dar, între timp, am ajuns un mare importator de roşii. Importurile din afara Uniunii Europene au depăşit pentru prima oară 100 de milioane de euro într-un singur an. Este cea mai mare valoare din toate timpurile, iar cea mai mare cantitate vine din Turcia. Alte ţări din Africa şi Asia ne umplu şi ele rafturile magazinelor.
Mare parte din fructele şi legumele pe care le mâncăm au "paşaport" turcesc. Ţara noastră a devenit a doua piaţă de desfacere pentru produsele din Turcia.
Fermierii români se plâng că nu fac faţă importurilor uriaşe
Alin Stan, reporter Observator: Importurile de roşii venite din Uniunea Europeană au depăşit în ultimul an suma de 100 de milioane de euro. Cea mai mare cantintate vine din Turcia, 65%. Importăm roşii şi din Maroc, dar şi din China la un preţ mai mic comparativ cu cele autohtone sau cu cele care vin din Uniunea Europeană.
Ca să facă faţă importurilor, fermierii români spun că au nevoie de subvenţii consistente din partea statutului - ajutor pentru încălzirea serelor, ca să poate cultiva roşii tot anul.
- "Fără contract. Muncea ca un rob!" Pentru 100 de lei şi o masă caldă, cei trei muncitori din Bacău şi-au dat...
- "Nu mai am nicio putere, doar eu ştiu cât m-am chinuit să-l cresc". Tatăl băiețelului omorât de mașina...
- O româncă, escortă de lux în Italia, acuză un star al fotbalului că e obsedat de ea. A încasat 100.000 de euro...
Mariana Jelea - producător de roşii: Deja au apărut roşiile de import şi a noastră nici nu s-au terminat. Mai este o lună şi deja au adus roşie turcească, grecească. Au dat şi subvenţii, dar foarte puţin. Cât ne-au dat în primăvară 3.000 de euro. Pentru încălzire este puţin.
În plus, mâncăm roşii de import chiar şi în plin sezon.
Roşiile ar putea dispărea de pe mesele românilor pe timp de iarnă
Gheorghe Vlad, preşedinte OIPA: România are astăzi suprafeţele diminuate cu mult. Noi nu putem să asigurăm necesarul de consum al României. Fapt ce face trimitere la perioada de iarnă şi nu vom mai avea aceste legume cu certitudine.
Aşa se face că importatorii prosperă în România. Turcul Faruk Cakmak trăieşte în ţara noastră de aproape 30 de ani. Vinde fructe şi legume, iar cea mai mare parte din marfă o aduce din ţara natală.
Faruk Cakmak - importator de legume şi fructe: Când începe sezonul aducem cam un tir două pe zi din Turcia, dar mai multe produse. Morcovi, sunt roşii, sunt lamâi.
Femeie: Majoritatea de la turci sunt aduse. Când o tai e verde în interior şi cele româneşti sunt copate.
Femeie: Sunt mai multe decât de la noi. Iau şi eu de bun ce scrie. Nu ştiu dacă este sau nu, dar ar trebui să fie corect.
Unele produse erau stropite cu pesticide, neverificate conform legii
La începutul anului trecut, autoritatea pentru siguranţa alimentelor a emis o avertizare - o cantitate mare de roşii aduse din Turcia aveau reziduuri de pesticide.
Gheorghe Vlad, preşedinte OIPA: Produsele care intră în ţară din Turcia, de unde vreţi dumneavoastră, nu sunt însoţite de un raport fito-sanitar. Nu le verifică nimeni. Este doar un document însoţitor în care scrie declaraţie de conformitate. La intrarea în graniţele României, am solicitat de nenumărate ori să facă puncte de trecere în care să fie laboratorul direct acolo, să se facă analiza, nu după ce s-a consumat de la raft.
În ciuda faptului că producţia de roşii a crescut şi a ajuns anul trecut la 760.000 tone, rămâne cu 100.000 de tone mai mică decât cererea.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰