Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Cel mai gustos soi de tomate, votat la Buzău. Roşia în formă de inimă i-a cucerit pe români: "I-am dat notă maximă"

Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare pentru Legumicultură Buzău a găzduit un eveniment cu adevărat inedit și savuros! Buzoienii au fost invitați la o degustare de tomate, unde au avut ocazia să-și răsfețe papilele gustative cu nu mai puțin de 40 de sortimente diferite, toate parte din patrimoniul stațiunii. Şi cum juraţii de ocazie şi-au luat rolul în serios, fiecare roşie a fost evaluată cu atenție. La final, soiul "Andrada" a câştigat inimile degustătorilor, obţinând cele mai mari note. 

de Adrian Bonciu

la 10.08.2024 , 08:31

Într-o atmosferă plină de entuziasm, curtea Stațiunii de Cercetare din Buzău a devenit locul de întâlnire pentru toți buzoienii dornici să descopere gustul autentic al tomatelor locale. Cercetătorii buzoieni au pregătit cu grijă 40 de sortimente de tomate, toate crescute cu dragoste în serele stațiunii, și le-au oferit spre degustare. Fiecare jurat a primit un chestionar special, unde a putut nota cele mai delicioase soiuri încercate. 

Degustare de roşii la Buzău

"Primele note arată că sunt apreciate tomatele noastre. Avem note atât de trei, de patru, cât şi de cinci", spune Elena Bărcanu, cercetător. "Începând de la tomate extratimpurii, tomate timpurii, până la tomate de vară-toamnă. Avem atât cu creştere nedeterminată. Tomata Ovidia, care e o tomată tipurie, cu fructe galbene, tip banană", explică Floarea Burnichi, cercetător șef SCDL Buzău.

Vezi și

Şi cum jurații și-au luat rolul foarte în serios, degustarea a fost făcută cu mare atenţie şi savoare. "Am gustat vreo cinci variante. Îmi place mult cea portocalie, de acolo. I-am dat notă maximă", arată un român. "Mie îmi plac roşiile. Deci pentru mine toate sunt bune, dar le apreciez pe cele galbene, pentru că sunt obișnuită cu ele", mărturiseşte o femeie. "Până acum am gustat vreo șapte feluri. Cam maximum le-am dat la toate", zice altcineva.

Pe acelaşi subiect

Cel mai gustos soi de tomate

Iar primele rezultate au adus și un câștigător: soiul Andrada! Acele tomate mari, de un roșu aprins în formă de inimă au fost cele care au triumfat prin gustul şi frumuseţea proprie. 

"Înainte de a scoate un soi sau un hibrid pe piaţă este foarte important trecem testul cel mai greu, iar testul acela, este testul publicului. De aceea am venit cu această idee acum", spune Elena Bărcanu, cercetător SCDL Buzău. "Pledăm pentru tomatele cu gust, sănătoase, dar şi să le arătăm oamenilor că se poate cultiva foarte uşor o tomată în condiţiile actuale", adaugă Floarea Burnichi, cercetător șef SCDL Buzău.

În viitor, cercetătorii vor analiza cu atenție aceste soiuri, le vor îmbunătăți productivitatea și vor pregăti semințele pentru comercializare, iar gustul autentic și calitatea superioară va ajunge direct în bucătăriile noastre. 

Adrian Bonciu Like
Întrebarea zilei
Aţi fost victima unei încercări de fraudare?
Observator » Evenimente » Cel mai gustos soi de tomate, votat la Buzău. Roşia în formă de inimă i-a cucerit pe români: "I-am dat notă maximă"