Drumul greu spre succes al companiilor româneşti. Cum şi-a triplat cifra de afaceri cel mai mare jucător independent de pe piaţa petrolieră locală
Nu e simplu pentru firmele cu capital românesc să răzbată. Fără investitori străini, într-un mediu de business incert, cu schimbări fiscale și taxe noi introduse anual, şi în competiţie cu multinaționalele, companiile româneşti şi-au găsit propriul drum. Iar curajul e răsplătit: numărul companiilor româneşti cu o cifră de afaceri de peste 100 de milioane de euro a crescut anul trecut cu 55%.
De Florentina Lazăr la 11.11.2024, 19:59Doar jumătate dintre firmele din România au o vechime de cel puțin 8 ani. Pentru a rezista pe piaţă, au nevoie de curaj, viziune şi un produs competitiv. Cel mai mare jucător independent de pe piaţa petrolieră locală şi-a triplat cifra de afaceri în ultimul deceniu.
Companiile româneşti, drumul greu spre succes
"Am ajuns de la o cifră de afaceri de aproximativ 525 mil. euro în 2013 la 1,47 mld. euro anul trecut. Acest lucru s-a datorat investiţiilor şi dezvoltării unor noi linii de business. În 2014 am deschis primul depozit în Braşov, acum avem 7 cu o capacitate de peste 70.000 metri cubi", spune Nicolae Bănică, CEO OSCAR Downstream.
Compania a intrat în topul celor 300 de campioni europeni care au raportat o creştere organică a veniturilor în ultimul deceniu. În timp ce multinaţionalele beneficiază de surse externe de finanţare, antreprenorii români depind doar de propriul capital.
"Depinde de talentul antreprenorilal şi câteodată oamenii din partea locului au dovedit că posedă judecata practică, orientare mai corectă în piaţa locală decât cei cu multă experienţă în afară", spune Bogdan Glăvan, analist economic.
"Principalul nostru avantaj competitiv este reprezentat de lanţul logistic de distribuţie în care am investit peste 100 mil. euro de la înfiinţarea companiei şi până în prezent şi asta ne oferă un control al calităţii produsului de la intrarea în ţară până la clientul final, făcându-se verificări în anumite puncte critice pe tot traseul", adaugă Nicolae Bănică, CEO OSCAR Downstream.
Cele mai profitabile sectoare
Numărul companiilor româneşti cu o cifră de afaceri de peste 100 de milioane de euro a crescut cu 55% anul trecut, arată datele Camerei de Comerț și Industrie. În 2023 s-a înregistrat și o majorare cu 49% a numărului firmelor cu o cifră de afaceri între 50 și 100 de milioane de euro.
Cele mai profitabile sectoare au fost industria, serviciile și comerțul. La polul opus s-au situat agricultura, silvicultura şi pescuitul și construcţiile. Schimbările fiscale au avut un cuvânt greu de spus de-a lungul timpului. "La nivelul anului trecut, compania noastră a plătit taxe în valaore de 840 mil. euro. Impozitul pe cifra de afaceri ne afectează începând de anul acesta", a precizat Nicolae Bănică, CEO OSCAR Downstream.
În primele 6 luni ale anului, 82.000 de firme se aflau în dificultate, un record al ultimilor 5 ani, arată datele de la Registrul Comerţului.