Video Adevărul din spatele cifrelor de afaceri ale companiilor din România
Specialistul economic al Observator, Iancu Guda, a analizat toate companiile din România, pentru a vedea cum arată o firmă în ţară. De ce ne interesează acest lucru? Dacă firmele o duc mai bine și au vânzări mai mari, cifră de afaceri mai mare şi plătesc impozit pe profit şi contribuţii, avem bani la buget şi pentru salariile bugetarilor, pentru investiţii, de exemplu spitale sau autostrăzi. Cifre prezentate în exclusivitate, la IQ Financiar.
Am analizat România SRL - toate datele financiare pentru toate companiile din România. Creşterea este cu 80% de la 2018, când veniturile tuturor companiilor din România erau 1.500 de miliarde. Au ajuns la 2.700 de miliarde. Este o creştere importantă. Poate nu toată lumea o simte, pentru că salariul în această perioadă a crescut cu 60%, mai puţin decât creşterea cifrei de afaceri.
Cifra de afaceri a companiilor din România
100 de lei cifră de afaceri - companiile din România cumpără marfă 60. Adaugă 40, adică adaosul e de 66%. Marja e 40, pentru că ea se calculează la preţul final, de 100. Deci adaosul de 66% este echivalent marjă de 40.
Aşa că antreprenorii nu ar trebui să dea discounturi de 50%, dacă vor marjă de 40%. Scădem salarii, amortizori şi terţi şi rămânem cu profit operaţional de 12%. Plătim taxele, rămânem cu 8%.
Profitabilitatea medie în Europa este de aproape 10%. În schimb, altceva nu e bine: polarizarea. 4 din 10 companii din România care fac pierderi au capitaluri proprii negative, adică sunt supraîndatorate.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰