Ela a investit 10.000 de lei în panouri fotovoltaice, iar acum va intra cu factura "pe minus". De ce tot mai puţini români îi pot urma exemplul
Programul "Casa Verde" se mişcă în ritm de melc. În etapa demarată în acest an, niciun român n-a apucat să-şi monteze încă panouri fotovolotaice cu bani de la stat. Circa 70% din dosarele depuse nici n-au apucat să fie evaluate de autorităţi, din lipsă de personal.
De Mădălina Chiţac la 25.09.2022, 20:44Ela Banu şi-a instalat, în vara anului trecut, panouri fotovoltaice, prin programul "Casa Verde". "În trecut plăteam în jur de 350 de lei, probabil că acum ajungeam la 500. Şi acum plătim 100 de lei, dar putem intra şi cu factura pe minus. De luna viitoare intrăm pe minus", spune Ela Banu.
Panourile fotovoltaice, montate la 6 luni de la depunerea dosarului. Investiţia Elei: 10.000 de lei
Şase luni a aşteptat din momentul în care a depus dosarul la Administraţia Fondului de Mediu până când panourile i-au fost montate. "Investiţia noastră a fost de 10.000 de lei, pe care, la momentul respectiv, când nu exista această criză economică, credeam că o s-o recuperăm în 3-4 ani. Acum eu zic că într-un an, doi ani, suntem în recuperare de investiţie", adaugă Ela Banu.
Nu la fel de norocoşi sunt cei care au aplicat în acest an pentru programul "Casa Verde". "Au fost înscrise peste 45.000 de cereri. După mai bine de 8 luni, aproximativ 13.000 de dosare au fost evaluate, dintre care 12.000 cu aviz pozitiv şi puţin peste 1.000 de aviz negativ. AFM invocă lipsa de personal şi din această cauză au fost evaluate atât de puţine dosare", explică Olivian Savin, FEL România.
- O afacere renaşte din cenuşă, după un incendiu cumplit. Paguba de 100.000 de euro a ţinut fabrica închisă doar...
- Tot mai mulți proprietari de mașini electrice își instalează sisteme fotovoltaice. La cât ajunge investiția
- O familie din Tuzla a dat peste 10.000 de euro pentru panouri fotovoltaice ca să scape de facturile uriaşe la...
Programul "Casa Verde" se loveşte de mai multe obstacole
Veştile nu sunt bune nici pentru cei care au deja dosarele aprobate. Acest lucru nu înseamnă că se vor şi monta panourile prea curând. "Din păcate, sunt diverse impedimente care au determinat instalatorii să-şi piardă încrederea în acest program. Procesul de decontare a fost unul extrem de greoi. Am văzut că au fost decontări şi la 18 luni de la implementare", spune Adrian Vintilă, FEL România.
Așa că unii nici nu mai vor să aștepte să primească banii de la stat. "Spune: eu nu stau pe programul ăsta, Casa Verde, şi vreau să fac investiţia din surse proprii", povesteşte Iulian Nedea, CEO firmă panouri fotovoltaice. Numai că acum investiția costă mai mult. "Avem o creştere, în ultimul an, de 50%. Foarte multe dintre materialele pe care le foloseşti şi în zona de construcţii, le folosim şi noi. La un cost de 1.000 de euro pe kWh, vorbim despre o investiţie de 15.000 - 20.000 de lei. Mai apar nişte chestiuni legate de racord, de partea de contor", a precizat Iulian Nedea, CEO firmă panouri fotovoltaice.
În mod normal, contribuția statului ar fi fost de 20.000 de lei. Iar clientul ar fi trebuit sa vină cu o sumă cuprinsă intre 2.000 și 5.000 de lei.