Antena Meniu Search
x

Video O familie din Tuzla a dat peste 10.000 de euro pentru panouri fotovoltaice ca să scape de facturile uriaşe la curent."Avantajele sunt că nu mai depindem de nimeni"

Premieră în portul Constanța. Un sistem plutitor de producere a energiei fotovoltaice a fost amplasat în apropierea danelor de barje. Proiectul, realizat cu fonduri proprii ale portului, urmează să fie extins și în alte zone, care nu au acces la energie electrică. În acelaşi timp, tot mai mulţi caută variante alternative, fie panouri, fie eoliene. 

Andreea Filip
de Andreea Filip

la 15.09.2022, 08:03

Vezi și

Construit în patru luni, sistemul care a costat puţin peste 30 de mii de euro, este amplasat în apropierea insulei artificiale din portul Constanța. 

Ciprian Bulgaru, şef sucursala energetica Port: Radiaţia solară pică pe acele panouri, care o transformă, iar energia este transmisă prin cabluri către invertor. Inverterul transformă din curent continuu în curent alternativ. Iar mai departe se face legătură cu reţeaua de distribuţie existentă.

Panouri fotovoltaice vs facturile uriaşe la curent

Sistemul rezistă chiar şi la valuri de un metru înălţime. Este dotat cu flotoare, panouri solare, sisteme de stocare a energiei și permite transmisia datelor. Este prevăzut să producă 15.000 de kilowaţi, anual.

Pe acelaşi subiect

Florin Vizan - directorul Portului Constanţa: Poate fi mutat acolo unde apare o necesitate de alimentare cu energie electrica. Acesta ar putea fi multiplicat pentru zonele unde nu au acces la energie electrică. Este potrivit pentru zonele de dezvoltare.

Constanța are cel mai mare potențial energetic solar din țară. Astfel că sunt instituţii care profită de asta şi pun panouri inclusiv pe acoperişuri. E şi cazul clădirii baroului de avocați din oraş.

Cătălin Filişan - decanul Baroului Avocaţi Constanţa: Puterea instalată este de 13 kw, însemnând un număr de 32 de panouri şi într-o zi însorită cum este cea de astăzi, acoperă aproape 100% din consumul Baroului. 

Iar ca să scape de facturi uriaşe, românii caută tot mai des soluţii alternative. La Techirghiol, Bogdan Dicu a investit 6.000 de euro în două eoliene verticale. 

Bogdan Dicu: Am ales această eoliană verticală în primul rând pentru rotorul care foloseşte magneţi. Şi nu face gălăgie. Dezavantajul este că productivitatea este mai jos de 30% faţă de o eoliană orizontală.

Iar o familie din Tuzla a dat peste 10.000 de euro pentru panouri fotovoltaice. 

Bărbat: 24 de panouri. Avem si 24 de baterii. Invertorul care scoate curentul de 5 kw. Din baterii intră în invertor şi din invertor intră curent în casă. 

Reporter-Femeie: E mai avantajos un pic?

- În ziua de azi, da. Cum preţurile au explodat...Avantajele sunt că nu mai depindem de nimeni. 

Sistemele fotovoltaice au asigurat, anul trecut, în sistemul național, mai puțin de 3% din totalul de energie. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Evenimente » O familie din Tuzla a dat peste 10.000 de euro pentru panouri fotovoltaice ca să scape de facturile uriaşe la curent."Avantajele sunt că nu mai depindem de nimeni"