Antena Meniu Search
x

Video O afacere renaşte din cenuşă, după un incendiu cumplit. Paguba de 100.000 de euro a ţinut fabrica închisă doar o zi. Oamenii l-au ajutat, cot la cot, pe patronul care le-a făcut mult bine

Un atelier de mobilă renaşte din propria cenuşă. Este povestea unei fabrici de mobilă de lângă Timișoara, care în urmă cu mai multe zile s-a făcut scrum, înghițită de flăcări uriașe. Aici lucrau persoane din medii defavorizate, cărora li s-a oferit șansa la o viață decentă. Chiar din noaptea incendiului, oamenii din zonă s-au mobilizat ca să salveze locul. Din atelier nu a mai rămas aproape nimic, dar lemnele arse sunt acum obiecte unice de mobilier, care duc mai departe povestea binelui. 

Iulia Pop
de Iulia Pop

la 25.09.2022, 20:12

Vezi și

În data de 6 septembrie, un atelier unde se fabricau obiecte de mobilier se topea, la propriu, sub flăcări uriașe. După plecarea pompierilor, rând pe rând, angajații și oamenii din zonă s-au adunat în curtea fabricii să salveze tot ce au putut: "Aici arde mohnit. Până nu scoatem tot afară nu facem nimic". A fost modul în care oamenii au vrut să-i întoarcă binele lui Andreas Samuelsson, un suedez, îndrăgostit de România. 

  • Reporter: În mare parte, tot ce era aici s-a transformat într-o chestie care arata aşa, corect? 
  • Andreas Samuelsson: Cumva, 99% din ce era în depozit a rămas numai foc. 

Atelierul de la Giarmata fost înfiinţat ca o afacere socială, iar piesele unicat din lemn pe care alţii voiau să le arunce, au prins formă în mâinile angajaţilor. Andreas le-a dat un scop în viață oamenilor din mediii defavorizate, un vis pentru care să lupte și a investit în ei. "În noaptea când vedeam că tot arde, m-am gândit că ăsta e finalul. A început să sune telefonul şi e frumos că oamenii zic: Cum pot să te ajut?, Hai să te ajut cumva!", povesteşte Andreas Samuelsson. Iar oamenii pe care i-a ajutat, l-au ajutat. 

Oamenii nu l-au lăsat la greu pe patronul fabricii de mobilă de la Giarmata

Pe acelaşi subiect

Valeriu lucrează aici de câțiva ani și a luptat cot la cot cu pompierii. "Cam greu puţin, că trecem prin perioada asta, dar încercăm să mergem înainte cum putem", mărturiseşte el. Acum lucrează sub cerul liber. "Niciodata nu o sa renunţ", adaugă Valeriu Boca, angajat.

Petru transformă acum lemnul ars în obiecte unicat, foarte valoroase. "Vedeam bucăţi de lemne, pe care noi le băgam pe foc. Şi când am venit prima dată spuneam: Vai, astea-s pentru foc. Acum lucrăm cu lemne scoase din foc, le recondiţionăm, ce se poate recondiţiona", spune Petru Nicola, angajat.

"Au fost o serie de măsuţe rotunde, mai înalte ca mine, puse una peste altele şi din cauza asta suprafaţa nu a ars complet, doar marginea, cam 30%. Au periat-o, au dat-o cu ulei și acum este un obiect de amintire", arată Rebeca Samuelsson.

"În ultimele săptămâni de la incendiu, când era soare, lucram și şlefuiam. Chiar aici! Lucram şi şlefuiam şi încercam să scoatem ce era frumos din bucăţile care au rămas", spune Andreas Samuelsson. Crede că a renăscut din cenuşă: "Eu cred că da, încă nu ştiu sigur, dar aşa luptăm şi aşa arată", adaugă el.

Fabrica din Timişoara a fost închisă o singură zi

Chiar şi după incendiu, povestea atelierului merge mai departe. Fabrica a fost închisă o singură zi. Numărul comenzilor a explodat, după ce povestea atelierului de lemn de la Giarmata a devenit virală în online. 13 oameni lucrează la fabrica din Giarmata. Paguba produsă de incendiu este de peste 100.000 de euro. Afacerea nu avea asigurare. Comunitatea, însă, i-a asigurat viitorul.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri economice » O afacere renaşte din cenuşă, după un incendiu cumplit. Paguba de 100.000 de euro a ţinut fabrica închisă doar o zi. Oamenii l-au ajutat, cot la cot, pe patronul care le-a făcut mult bine