Explozia facturilor la gaze dublează cererea de lemne de foc. Câţi bani dau oamenii vara, ca să nu sufere de frig la iarnă
Românul gospodar îşi face iarna car şi vara sanie. Aşa că la vreme de caniculă adună provizii de lemne pentru zilele geroase. În Baia Mare, de teama facturilor mari la gaz, oamenii golesc depozitele de lemne de la ocolul silvic.
De Simona Vasiac la 11.08.2022, 22:10În rampa Ocolului Silvic Municipal Baia Mare e forfotă de cum se crapă de ziuă. Printre cei de acolo, şi Vasile Berinde, venit să-şi ia cei şase metri cubi de lemn de foc cumpăraţi pentru părinţi. A zis să facă rost de lemne mai repede, că nu se ştie ce va fi. "Am găsit lemne la Ocolul Silvic Municipal Baia Mare. Cu greu ... Îs destul de scumpe. Ar fi un ajutor şi pentru bătrâni dacă ar fi un pic mai ieftin", crede Vasile Berinde.
Cât costă metrul cub de lemne de foc
În rampa oculului silvic, în buza pădurii, metrul cub de lemn costă 270 de lei, cu 10% mai mult decât anul trecut. Puţin mai departe, în depozit, tariful urcă la 320 de lei, pentru că se adaugă şi costurile pentru transport. Chiar şi aşa, stocurile de lemne s-au dat extrem de repede. "Anul trecut erau în jur de 2.300 - 2.500 de mc. Anul ăsta sunt undeva la 120 - 130 de mc. Anul ăsta, castanul nu ne ajunge la ce cerere avem în comparaţie cu anul trecut, când nici nu era căutat", spune Nicolae Todoranu, inginer silvic.
Față de aceeași perioadă a anului trecut, cererea a crescut cu 30%. Până la finalul lunii iulie a fost livraţi deja în Baia Mare 2.800 de metri cubi, iar pe final de an se va trece de 8.000 de metri cubi. Anul trecut, s-au dat puțin peste 5.000 de metri cubi de lemne de foc pentru locuitorii din oraş. "Având în vedere scumpirile din acest an, cererea a crescut şi toată lumea îşi doreşte cantitate suplimentară de lemne de foc, să fie asiguraţi, să se şi usuce (n.r. lemnul)", a declarat Călin Lupșe, șef Ocolul Silvic Municipal Baia Mare.
- "De-o mâncare şi la revedere, atât mai am". O furtună de 15 minute a pus la pământ solariile, într-o...
- Rata inflaţiei în scădere nu ne scapă de valul de scumpiri, de la alimente la carburanţi şi energie. "Preţul...
- Profituri mici într-un an cu mari cheltuieli. Apicultura, afectată de secetă: "Sub 40%, per familia de albine"
Cererea a crescut enorm, de teama facturilor la gaze
La nivelul judeţului Maramureş, dacă în 2021 cererea a fost pentru 32.000 de metri cubi, în primele şapte luni din acest an s-a ajuns deja la 25.000 de metri cubi. La privaţi preţul e ceva mai piperat. Deşi anul trecut un metru cub era până în 270 de lei, acum poate să ajungă chiar şi la 400 de lei. Oamenii preferă totuşi să facă un efort acum, ca să nu sufere de frig la iarnă. Specialiștii preconizează că prețul de achiziție va creşte din nou din toamnă.