Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Profituri mici într-un an cu mari cheltuieli. Apicultura, afectată de secetă: "Sub 40%, per familia de albine"

Aurul dulce va fi mai puţin în acest an. În multe zone din ţară, producţia de miere a scăzut la jumătate, faţă de alţi ani. Motivul: temperaturile mult prea ridicate care au făcut ca florile să nu se dezvolte, iar albinele nu au avut suficientă hrană naturală.

de Alin Stan

la 11.08.2022 , 21:13

La Tudorel Neagu în familie dragostea pentru apicultură se transmite din generaţie în generaţie. El a învăţat de la bunicul său, iar în 20 de ani a adunat peste 120 de stupi. Anul ăsta n-are bucuria pe care o avea de obicei în vremea recoltei. Seceta a lăsat albinele fără mâncare, aşa că a fost nevoit să le hrănească artificial, ca să nu piardă tot.

Tudorel Neagu, apicultor: „Producţia de anul acesta este una media spre scăzută datorită secetei şi temperaturilor ridicate. Nu stiu sa evaluez exact daca există o secetă sau nu, dar vad că temperaturile ridicate fac ca flora să nu se se dezvolte atât de bine şi nu este o hrană suficientă pentru albine. Dacă e să le producem noi hrana, putem să facem din zahăr cu apă şi mai adăugăm eventual proteine minerale, vitamine şi alţi substituţi, iar dacă e să luăm din comert există o grămadă de largă de produse pentru hrănirea familiilor de albine.”

Dacă în anii trecuţi reuşea să adune cam 50 de kilograme de miere dintr-un stup, acum nici măcar la jumătate nu e

Vezi și

Tudorel Neagu, apicultor: “La mine în stupină s-a simţit o producţie mult, mult mai scăzut. Sub 40%. per familia de albine undeva la 40-50 de kilograme de miere, iar anul acesta nu cred că depăşim 20 de kilograme.”

Pe acelaşi subiect

Iar probleme sunt în toată ţara. Dacă în 2018, când România era pe primul loc în Europa cu o producţie de peste 30 de mii de tone, acum apicultorii spun că vor fi cel puţin 13 mii de tone în minus. Profit mic, într-un an cu mari cheltuieli.

Ioan Fetea, preşedinte Asociaţieei Crescătorilor de Albine: “La nivel naţional naţional avem o problemă. Găsim o producţie care nu acoperă din păcate cheltuielile pe care le facem prin transportul stupiilor, prin munca noastră, cheltuieli cu tratamentele şi cu hrănirile. Ca şi procent, între 45-50% a scăzut comparativ cu anul trecut. Şi cu producţia media anuală care se ridică la undeva la peste 20,24, 25%. În 2018, am făcut peste 32.000 de tone, iar România ocupa locul 1 în Europa la producţia de miere.”

Ajutorul de la autorităţi întârzie

Ioan Fetea, preşedinte Asociaţiei Crescătorilor de Albine: „Am solicitat ministerului un ajutor de minimis. Sperăm ca în această perioadă ca fi aprobat prin rectificarea bugetară care se va face la nivelul Guvernului, tocmai ca apicultorii să primească o sumă de 20 de eruo pe familia de albine. Anul trecut s-au dat 5 euro.”

La un efectiv de 1,47 de milioane de familii de albine, apicultorii se aşteaptă la o producţie de cel mult 22 de mii de tone în acest an. La nivel naţional sunt înregistraţi aproximativ 40.000 de apicultori. Un borcan de miere se vinde cu preţ cuprins între 25 şi 40 de lei, în funcţie de gramaj.

Alin Stan Like

Am dat scena, primul drum pe care îl alesesem în viață, pe televiziune. Mărturisesc că am visat să fiu în fața voastră, a celor care ne privesc și citesc încă din copilărie. Munca în televiziune m-a cucerit însă.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri economice » Profituri mici într-un an cu mari cheltuieli. Apicultura, afectată de secetă: "Sub 40%, per familia de albine"