Antena Meniu Search
x

Video Facturi şi de 10 ori mai mari, fără plafonare. Guvernul ia în calcul trei scenarii pentru a înlocui schema actuală

Am putea plăti facturi şi de zece ori mai mari în perioada următoare! Asta pentru că Guvernul se gândeşte să renunţe la actuala schemă de plafonare, după ce şi-a dat seama că bugetul nu poate susţine toate aceste plăţi. Până în septembrie coaliţia de guvernare va trebui să vină cu noi măsuri. E posibil ca doar persoanele vulnerabile să fie ajutate să-şi plătească in continuare facturile. 

Mădălina Chiţac
de Mădălina Chiţac

la 10.08.2022, 20:40

Vezi și

După ce a plafonat preţurile pentru toată lumea, Guvernul şi-a dat seama că rămâne repede fără bani.  Marcel Ciolacu, preşedintele PSD: " Nu se mai poate continua o perioadă lungă pe această ordonanţă de urgenţă. Şi, în acest moment, există două-trei variante pe care o să le discutăm în coaliţie. Nu putem aloca 3% din PIB speculei, fiindcă este o speculă, din energie." 

Silvia Vlăsceanu, expertă în energie: "Este bună pentru clienţi, că au plătit mai puţin şi nu au simţit fluctuaţiile de preţ. Dar a produs şi nişte distorsiuni în piaţă."

Zoltan Nagy-Bege, vicepreşedinte ANRE: "Spre deosebire de prima perioadă, când în total am confirmat 2,2 miliarde, pentru perioada începând cu 1 aprilie sumele compensate lunar probabil că vor trece de 1 miliard de lei."

Furnizorii cer tot mai mulți bani pentru plafonarea facturilor

Pe acelaşi subiect

Sumele date furnizorilor din energie sunt tot mai mari, aşa că, până în septembrie, Guvernul ar trebui să vină cu un set de măsuri clare pentru piaţa energiei. Corneliu Bodea, Centrul Român de Energie: "Sunt disponibile trei tipuri mari de intervenţii. O intervenţie este cea legată de posibilitatea rereglementării pieţei. A doua ar fi de corecţie a legii de plafonare, astfel încât să se reducă numărul de consumatori. A treia ar fi o intervenţie de tip mixt, in care s-ar putea repune în vânzare cantităţi de energie care sunt deja contractate." 

Plafonarea fie dispare, fie va fi doar pentru unii. Zoltan Nagy-Bege, vicepreşedinte ANRE: "Să se acorde consumatorilor casnici, pentru familiile care au dificultăţi în plata facturilor."

Cât despre companii...Zoltan Nagy-Bege, vicepreşedinte ANRE: "Aceste scheme să se adreseze acelor companii în cazul cărora costurile cu energia sau gazele depăşesc un anumit prag."

Dispariţia plafonării va creşte foarte mult facturile

Madalina Chitac, reporter Observator: "Avem, în prezent, la energie electrică un preţ plafonat la 80 de bani pe kWh, un preţ acceptabil dacă ne uităm la alte oferte de pe piaţă. Există furnizori care cer chiar şi 2,4 lei pe kWh, aşadar un preţ triplu. La gaze situaţia este şi mai dramatică. Momentan, la gaze , plătim un preţ plafonat de 31 de bani pe kWh, însă avem furnizori cer şi un preţ de 3 lei pe kWh. Dacă dispare plafonarea, la gaze am putea plăti facturi care sunt şi de 10 ori mai mari. Beneficiază de prevederile ordonanţei 27 privind plafonarea. Şi, la un calcul sumar, faţă de 40 de lei cât plăteşte în prezent, dacă nu ar exista aceste prevederi, factura s-ar duce spre 130 de lei. Ceea ce înseamnă mai mult de trei ori." 

"Românul de condiţie medie nu ştiu dacă va putea face şi altceva în afară de a plăti facturi. Pentru asta vom avea salariile. Să ne plătim facturile."

Ajungem, în prezent, să dăm şi 30% din venitul nostru pe facturi. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri politice » Facturi şi de 10 ori mai mari, fără plafonare. Guvernul ia în calcul trei scenarii pentru a înlocui schema actuală