Antena Meniu Search
x

Video "De-o mâncare şi la revedere, atât mai am". O furtună de 15 minute a pus la pământ solariile, într-o localitate din Galaţi

Ploaia atât de aşteptată de legumicultori după seceta din ultima vreme mai mult a stricat decât a rezolvat într-o localitate din Galaţi. Într-un sfert de oră, hectare întregi de solarii au fost puse la pământ, iar oamenii au rămas fără singura lor sursă de venit. 

de Adrian Obreja

la 11.08.2022, 21:46

Vezi și

"Cheltuială, bani investiţi, că nu am apucat să ne achităm. Asta ne era ultima şansă. Nu ştiu în ce parte să o apuc. De-o mâncare şi la revedere, atât mai am", spune Titi Dănăilă, producător. Toată munca legumicultorilor din Umbrăreşti din ultimul an s-a făcut una cu pământul după ce vijelia le-a nenorocit solariile. Acum, în locul lor a rămas un dezastru şi sentimentul de neputinţă în faţa naturii. Folia de plastic a fost distrusă, iar structura de metal a fost efectiv scoasă din pământ. 

Furtuna a distrus solariile în 15 minute

"Stâlpii din beton au fost smulşi, sau rupţi. La fel, întreaga structură s-a prăbuşit. Aşa arată un solar după o furtună de aproximativ 15 minute", arată Adrian Obreja, reporter Observator. Pagubele sunt greu de estimat. Oamenii au mai văzut ploi, dar ca anul ăsta, parcă niciodată.

"La ora 9 fără 2 minute a început. Am intrat în casă şi stăteam efectiv la uşă şi mă uitam. Deci, efectiv m-am pierdut. M-am pus în pat şi de acolo, ce o fi, o fi. A fost forţă a naturii puternică! Am păţit şi în primăvară, dar nu fenomen ca ăsta, să îmi scoată furca din pământ 90 de centimetri", povesteşte Ionel Stratulat, primar. 

Pe acelaşi subiect

Că să aibă legume în solarii şi să le iasă şi profit, oamenii muncesc zi-lumină, fără libere și cu investiții imense. Acum totul e distrus. "Castravetele este încă pe tufă, nici nu este cules, vânăta tot la fel. E foarte mare paguba, nu pot să estimez. Numai sârma şi căpriorii cât s-au scumpit. Ajunge miliardul!", se plânge Daniel Ciuciu, producător. 

Localnicii spun că furtuna de marţi seară li s-a părut mai degrabă o tornadă. Acum îşi pun speranţa în autorităţi. "La nivel de Primărie au depus înştiinţări circa 25 de cetăţeni, aproximativ cinci hectare de solarii. Am făcut demersuri către Prefectură, către Direcţia Agricolă, iar după ce vom centraliza toată suprafaţă voi face un memoriu şi către Ministerul Agriculturii. Un vânt puternic cu aspect de tornadă. Oamenii sunt necăjiți. Asta e singura sursa de venit", declară Ionel Stratulat, primar.

Umbrărești este al doilea bazin legumicol din județ, după Matca. Sunt peste 200 de hectare de solarii. În aproape toată localitatea a picat și alimentarea cu energie electrică. Cele câteva camere de supraveghere rămase funcționale au surprins câteva momente ale furtunii. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Evenimente » "De-o mâncare şi la revedere, atât mai am". O furtună de 15 minute a pus la pământ solariile, într-o localitate din Galaţi