Inflația crește în ritm alert. Jumătate dintre români cred că nivelul lor de trai a scăzut considerabil în doar câteva luni, asta în timp ce firmele se închid pe bandă rulantă
Veniturile românilor, chiar şi majorate, nu reuşesc să ţină pasul cu inflaţia! Potrivit unui sondaj realizat de o platformă de recrutare online, la care au participat 1.451 de persoane, nouă din zece măriri salariale nu acoperă inflaţia.
De Redactia Observator la 24.06.2022, 08:28Asta în contextul în care 51% dintre respondenţi spun că oricum nu au primit niciun ban în plus de la angajator. Alte 12 procente au declarat că au primit sprijin doar prin beneficii extrasalariale, cum ar fi tichetele de masă sau primele ocazionale. Şi doar 37% spun că au avut salariile crescute.
În condiţiile în care 44% dintre români declară că nivelul lor de trai a scăzut considerabil în ultimele luni, iar puterea de cumpărare a ajuns să fie cu 50% mai mică. Astfel, doi din zece români susţin că ar avea nevoie de o majorare de cel puţin 50% ca să poată reveni la stilul de viaţă pe care-l aveau înainte ca inflaţia să ajungă până la pragul de 14,5% - cât a fost la finalul lunii mai.
Traiul de zi cu zi, tot mai scump pentru angajații din România
Cu o viaţă tot mai scumpă, mai bine de patru din zece respondenţi iau acum în calcul un al doilea loc de muncă. Aproape doi din zece români au în plan să discute cu angajatorul pentru a găsi soluţii.
- Scad preţurile locuinţelor. Cele mai ieftine şi cele mai scumpe zone din Bucureşti: costul pe metru pătrat
- Scumpirile sunt atât de dramatice, încât și oamenii de afaceri din România se îngrijorează: "Nu-şi propun în...
- Scumpiri cum n-au mai fost în ultimii 20 de ani. Zonele din ţară în care efectele inflaţiei se simt cel mai...
Şi asta pentru că mare parte din venit se duce pe alimente şi băuturi nealcoolice. De altfel - un raport al Băncii Naţionale a României arată că în gospodăriile de la noi din ţară cea mai mare pondere a fost reprezentata de cheltuieli cu mâncarea, apa şi sucurile. Aproape dublu faţă de media Uniunii Europene.
Dacă la noi vorbim de peste 25%, media celor 27 de state europene a fost de numai 15%.
Inflaţia face victime pe bandă rulantă şi în business-ul românesc. Doar în primele patru luni din acest, peste 40.000 de firme au pus lacătul pe uşă. Un record în ultimii trei ani. Cele mai multe au firme care au intrat în insolvenţă, au fost închise, radiate sau, pur şi simplu, şi-au suspendat activitatea sunt în comerţ şi construcţii.