Video Scumpiri cum n-au mai fost în ultimii 20 de ani. Zonele din ţară în care efectele inflaţiei se simt cel mai puternic
Avem scumpiri cum n-au mai fost în ultimele două decenii. Mâncarea, carburanţii, gazele, toate costă acum chiar şi dublu faţă de anul trecut. Din lupta cu inflaţia scapă doar cei cu venituri mari, asta în timp ce românii care câştigă salariul minim pe economie abia rezistă de la o zi la alta.
Rata inflaţiei a ajuns în luna mai la 14,5%. Record pentru ultimele aproape două decenii.
Paradoxal însă, în multe zone din Bucureşti, scumpirile pare că nu se simt. Străzile sunt pline de maşini, asta în ciuda faptului că, în ultimul an, carburanţii s-au scumpit cu aproape 40%. Un litru de motorină a ajuns să coste peste 9 lei, iar unul de benzină se vinde cu 8.6 lei. "Serviciul meu presupune să plec foarte mult în ţară. N-am cum să renunţ la maşină", spune o femeie. "Benzina este un produs cu o elasticitate scăzută. Ce înseamnă asta? Că vom observa o schimbare de comportament a consumatorilor mai mică, raportată la procentul cu care preţurile cresc. Dacă preţurile cresc cu 20%, consumul nu va scadea cu 20%. Ci cu 1%, sau poate chiar va creşte", a declarat Dan Schwartz, analist economic.
Iar asta se vede şi în turism. Nu e nimeni dispus să renunţe la concediu. "Deşi rata inflaţiei a crescut semnificativ, românii nu au lăsat vacanţele pe ultimul plan. Pentru anul acesta, avem o creştere de aproximativ 20% faţă de 2021. Vacanţele s-au scumpit cu aproximativ 15%", a declarat Florin Popescu, agent turism. În ciuda inflaţiei, mulţi retaileri raportează venituri mai mari. Spre exemplu, valoarea plăților cu cardul a crescut cu 36% în restaurante și aproape s-a dublat în hoteluri, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Puterea de cumpărare împarte România în trei regiuni. Cel mai bine trăiesc cei din zona Bucureşti-Ilfov. Fiecare locuitor din Capitală, de exemplu, are în medie peste 13.000 de euro pe an de cheltuială, de 2,5 ori mai mulţi bani ca unul din Moldova. Puterea de cumpărare e aici cu 81% mai mare decât media din restul țării. După Capitală, cel mai bine trăiesc locuitorii din vestul şi centrul ţării. Restul regiunilor au o putere de cumpărare sub medie.
Mircea Dănuţ vine în fiecare săptămâna la cantina socială Crângaşi, din sectorul 6 pentru a primi alimente. "Avem 337 de beneficiari. Din care 60 sunt nedeplasabili. Lor le ducem pachetele la domiciliu. E un ajutor de care multi dintre ei au nevoie. Vorbim de grupuri vulnerabile, pensionari, copii iesiti din sistemul de protectie, persoane fara venituri", a declarat Mihaela Ştefan, viceprimar sector 2. Într-un singur an, alimentele s-au scumpit cu peste 14%. Cartofii se află pe primul loc în topul scumpirilor. Au un preţ mai mare cu 51%. Iar uleiul e mai scump cu 44%. Cât despre gaze naturale, aici situaţia e dramatică. S-au scumpit cu 87%. Biletele de avion au şi ele preţuri mai mari cu 20%.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰