Investiția record din Marea Neagră a fost inaugurată. "Ana" și "Doina" vor asigura României 90% din consumul de gaze
Într-o Europă tot mai speriată că poate rămâne în frig la iarnă, România face un pas uriaş. Un nou robinet cu gaz din Marea Neagră a fost deschis azi, oficial. Investiţia, singura şi cea mai mare din ultimii 30 de ani, a fost făcută de americanii de la Black Sea Oil and Gas. Odată cu începerea exploatării, ne putem acoperi 90% din consum. Resurse avem, însă nimeni nu garantează că facturile vor fi mai mici. Şi asta pentru că preţul pentru gazul românesc este stabilit pe Bursa de la Viena, unde jocurile sunt făcute de ruşii de la Gazprom.
De Andreea Filip la 28.06.2022, 20:18După ani de aşteptări, gazul din perimetrul Midia a început să fie scos la mal. Un moment istoric, de la care nu au putut lipsi politicienii. Gazul este extras de americanii de la Black Sea Oil and Gas (BSOG) din zăcămintele Ana şi Doina. Ambele se află la o adâncime de 70 de metri în Marea Neagră.
Apoi, este trimis la ţărm prin 120 de kilometri de conducte submarine la staţia de tratare de la Vadu.
Andreea Filip, reporter Observator: "Suntem în apropierea camerei de comanda. Prin aceste conducte gazul vine din larg şi este tratat pentru îndeplinirea parametrilor necesari intrării în Sistemul Național de Transport."
Noua exploatare va asigura în următorii trei ani 10% din consumul anual al României, adică 1 miliard de metri cubi de gaze. Ulterior, producţia va scădea. Pentru anul acesta se estimează că în sistem vor intra 0,5 miliarde de metri cubi. O parte va fi stocată pentru la iarnă.
- Rusia oprește complet în iulie gazul prin Nord Stream 1. Europa se teme că Putin nu va mai redeschide robinetul
- Rusia ameninţă că schimbă contractele de gaze dacă Occidentul plafonează preţul
- Cum arată stocurile de gaze ale Europei. UE se aşteaptă ca Rusia să reducă iar livrările; plan pentru reducerea...
Valentin Năstase, manager producţie al BSOG: "În momentul de faţă funcţionăm la parametri optimi şi normali de operare, putând livra în acest moment cele trei milioane standard metri cubi pe zi aferente instalaţiei de tratare gaze."
Facturile de la iarnă nu vor fi mai mici
Cel mai mult gaz se află în perimetrul Neptun Deep, cu rezerve estimate între 42 și 84 de miliarde metri cubi. Acolo, exploatările vor începe abia în 2027. Până atunci, dependenţa de importuri va fi de cel puţin 10%.
Virgil Popescu, ministrul Energiei: "Având legea offshore, şi investiţia din Neptun Deep între OMV şi Romgaz va fi începută şi finalizată. Ceea ce va duce la independenţa totală energetică a României faţă de resurse de alte ţări."
Paradoxal, deşi de azi avem mai mult gaz românesc, facturile nu vor fi mai mici. Nicolae Ciucă, premierul României: "Preţul gazului, în momentul de faţă, nu poate fi controlat, decât prin Ordonanţa de Urgenţă pe care am elaborat-o înainte de 1 aprilie. Iar pentru această iarnă, iarna 2022-2023, preţul este reglementat prin această ordonanţă."
Explicaţia? România a acceptat ca prețul de referință de pe piața de gaze de la noi să fie cel stabilit pe Bursa de la Viena. Bursă controlată în proporţie de 50% de Gazprom.