Antena Meniu Search
x

Video Cât de mult se bazează România pe gazul importat din Rusia. Costurile cresc, iar oamenii s-ar putea încălzi "cu porţia"

Gazele ruseşti ne vor ustura la buzunare. Deja vin ameninţări legate de preţul cu care vor fi livrate către europeni. Vestea bună este că România importă puţin de la ruşi. Vestea proastă e că, dacă nu începem să producem mai mult şi să consumăm mai puţin, nu doar că vom plăti bani mulţi pentru încălzire, dar o vom primi şi cu porţia.

Mădălina Chiţac
de Mădălina Chiţac

la 23.02.2022, 20:43

Vezi și

Dmitri Medvedev, fostul premier al Rusiei şi unul dintre cei mai puternici oameni din cercul lui Putin, a ameninţat că Europa va plăti 2.000 de euro mia de metri cubi de gaz, adică de patru ori cât e acum. Postarea de pe Twitter vine după ce Germania a oprit proiectul Nord Stream 2, ca reacţie la decizia preşedintelui Vladimir Putin de recunoaştere a independenţei regiunilor separatiste ucrainene Lugansk şi Doneţk

"Actualul conflict de pe teritoriul Ucrainei şi agresiunea Rusiei va afecta puternic România, economic, pe mai multe paliere. Dar e evident că principalul ar putea fi gazul", spune Corneliu Bodea, Centrul Român de Energie. 

România importă gaz rusesc tot mai scump

România produce 80% din gazele pe care le consumă, restul vin din import, din Rusia. Marea problemă e că am ajuns să cumpărăm gaz rusesc din ce în ce mai scump. În noiembrie 2021 plăteam 245 de lei/Mwh, în ianuarie 2022 am ajuns să plătim 357 lei. De-a lungul timpului am plătit chiar şi 100 de euro/Mwh. România a importat din Federaţia Rusă cel mai scump gaz din Europa. Iar preţul ar putea deveni şi mai piperat în noul context.

Pe acelaşi subiect

Sfatul experţilor: consum redus de gaz, până la găsirea soluţiilor

"Deja se observă o creştere a preţului. Creşterea e de aproximativ 10-15% faţă de ieri, alaltăieri. Ea poate să crească mult mai mult", avertizează Corneliu Bodea. "Norocul nostru e că ne apropiem de primăvară şi am avut o iarnă rezonabilă", crede Silvia Vlăsceanu, expert energie. În plus, România ar trebui să înceapă să consume mai puţin. "Toate ţările din UE ar trebui să-şi reducă consumul cu 10%. Până când vor găsi soluţii, cu excepţia Greciei şi a Bulgariei", recomandă Cristian Tătaru, expert energie.

România ar putea creşte semnificativ producţia de gaze

Varianta se aplică în scenariul în care prin Ucraina nu ar mai fi exportate gaze din Rusia şi nici Nord Stream 2 n-ar mai fi activat. Astfel, România va trebui să ia măsuri concrete în perioada următoare, pe de-o parte pentru a mări producţia de gaze şi, pe de alta, pentru a reduce consumul. "Să ne gândim la posibilitatea de a avea depozitele pline, de a introduce obligaţii de înmagazinare pentru furnizori, astfel încât, măcar pentru un termen mediu, să eliminăm riscul de aprovizionare dinspre Rusia", spune Silvia Vlăsceanu."România are capacitatea de a-şi creşte semnificativ producţia. Atât în interiorul ţării, cât şi offshore, în zona teritorială a României din Marea Neagră", este de părere Corneliu Bodea.  

"Vom începe să producem dintr-un nou zăcământ în Marea Neagră. Sper ca, dupa 6-7 ani de întârziere, bulgarii să se interconecteze cu grecii şi, dacă vom avea nevoie de cantităţi de gaz suplimentar, să le putem cumpăra din terminalele Greciei", a declarat Răzvan Nicolescu, fost ministru al Energiei. 

Consumul de gaze din ţara noastră

Fără exploatarea gazelor din Marea Neagră, România va fi şi mai dependentă de gazele de import. În România, consumul de gaze este estimat la 11-12 miliarde de metri cubi anual.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri economice » Cât de mult se bazează România pe gazul importat din Rusia. Costurile cresc, iar oamenii s-ar putea încălzi "cu porţia"