Antena Meniu Search
x

Cum arată stocurile de gaze ale Europei. UE se aşteaptă ca Rusia să reducă iar livrările; plan pentru reducerea cererii

Comisarul pentru Energie al Uniunii Europene, Kadri Simson, a declarat luni că este probabilă o ”întrerupere gravă” a aprovizionării cu gaze a Uniunii Europene din Rusia. Ea a îndemnat ţările să îşi actualizeze planurile de urgenţă pentru şocurile de aprovizionare şi să folosească alţi combustibili acolo unde este posibil, pentru a economisi şi stoca gazele, relatează Reuters.

de Redactia Observator

la 28.06.2022, 12:27

”De la începutul invadării Ucrainei de către Rusia, ştim că este posibilă o perturbare foarte serioasă, iar acum pare probabilă. Am făcut o muncă foarte importantă pentru a fi pregătiţi pentru asta. Dar acum este momentul să o intensificăm”, a declarat Kadri Simson, după o întâlnire a miniştrilor Energiei.

Comisia Europeană va prezenta luna viitoare un plan pentru ca ţările UE să îşi coordoneze pregătirile pentru noi şocuri ale livrărilor de gaze. Rusia a tăiat sau redus deja livrările pentru 12 din cele 27 de state membre ale blocului.

Planul UE va identifica măsuri pentru reducerea cererii de gaze şi va identifica sectoarele critice în care o astfel de măsură ar putea perturba lanţurile de aprovizionare, a spus Simson.

UE se aşteaptă ca Rusia să răspundă la noile decizii de la Bruxelles printr-o reducere a livrărilor de gaze naturale

Pe acelaşi subiect

Ea a spus că cetăţenii, care sunt clasificaţi drept ”consumatori protejaţi” în conformitate cu normele UE nu vor avea restricţii privind utilizarea gazului.

Simson a mai spus că cele mai recente reduceri ale livrărilor de gaze ale Moscovei către Europa au fost menite să destabilizeze piaţa energetică a Europei, să umfle preţurile energiei deja în creştere şi să împiedice ţările să umple depozitele de gaze înainte de sezonul de încălzire de iarnă.

Rusia a negat că reducerile sunt premeditate şi a atribuit scăderea bruscă a livrărilor prin conducta Nord Stream 1 din această lună pe seama problemelor cu echipamentele.

Ţările UE sunt în mare parte responsabile pentru propriile politici energetice, iar Simson a îndemnat guvernele naţionale să acţioneze acum pentru a reduce consumul de gaze - inclusiv prin utilizarea de mai puţină energie - pentru a se asigura că depozitele sunt suficient de pline pentru a suporta orice şocuri suplimentare de aprovizionare în iarna viitoare.

Conducta Nord Stream 1 va fi complet închisă între 11 iulie și 21 iulie

În urmă cu 2 săptămâni, Rusia a redus fluxurile de gaze către Europa la 40% din capacitatea conductei Nord Stream 1, dând vina pe reparații întârziate la anumite echipamente. Germania și alte state europene se văd forțate să caute provizii alternative pentru a evita riscul raționalizării când vine iarna.

În plus, în iulie, Rusia va opri gazul prin conducta Nord Stream 1 pentru lucrările anuale de întreținere și mentenanță. Nord Stream 1 va fi complet închisă între 11 iulie și 21 iulie, iar Europa începe să-și facă griji că Putin nu va reporni robinetul la gaze după această perioadă, scrie Reuters. 

Cum arată în prezent stocurile de gaze ale UE

Stocurile combinate de gaze ale ţărilor UE sunt pline în proporţie de aproape 57%, potrivit datelor Gas Infrastructure Europe. Cu toate acestea, nivelurile de umplere variază de la o ţară la alta, depozitele din Germania fiind umplute în proporţie de 60%, faţă de 97% în Polonia şi 39% în Ungaria. În România, potrivit datelor Gas Infrastructure Europe - AGSI+, stocurile de gaze se află la 41% din capacitate. 

Austria 44% din capacitate, Belgia 56% din capacitate, Bulgaria 34% din capacitate, Croatia 27% din capacitate, Cehia 75% din capacitate, Danemarca 79% din capacitate, Franta 60% din capacitate, Italia 57% din capacitate, Letonia 44 % din capacitate, Olanda 51% din capacitate, Portugalia 100% din capacitate, Slovacia 57% din capacitate, Spania 72% din capacitate, Suedia 37% din capacitate.

Cum arată stocurile de gaze ale Europei. UE se aşteaptă ca Rusia să reducă iar livrările; plan pentru reducerea cererii

agsi.gie.eu

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri economice » Cum arată stocurile de gaze ale Europei. UE se aşteaptă ca Rusia să reducă iar livrările; plan pentru reducerea cererii