Antena Meniu Search
x

Rusia oprește complet în iulie gazul prin Nord Stream 1. Europa se teme că Putin nu va mai redeschide robinetul

Rusia va opri gazul prin conducta Nord Stream 1 pentru lucrări programate de mentenanță între 11 si 21 iulie, iar Europa își face griji că Rusia nu va relua livrările după această perioadă relatează Reuters într-o analiză. Prin gazoductul Nord Stream 1 circulă gaz de 11 ani. Conducta cu o capacitate de transport anuală de 55 de miliarde de metri cubi de gaz metan leagă Rusia de Germania, pe o distanță de 1.200 de kilometri, pe sub Marea Baltică. În fiecare vară sunt programate lucrări de întreținere, dar situația de acum vine într-un context dificil pentru economia europeană, care se confruntă cu o criză energetică şi cu o explozie a preţurilor cauzate și de războiul din Ucraina

de Redactia Observator

la 28.06.2022, 17:13

Rusia oprește complet gazul prin Nord Stream 1 în iulie, pentru ”mentenanță”. Europa se teme că Putin nu va redeschide robinetul
Rusia oprește complet gazul prin Nord Stream 1 în iulie, pentru ”mentenanță”. Europa se teme că Putin nu va redeschide robinetul - Getty Images

Rusia a redus în iunie pentru a doua oară fluxurile de gaz către Europa. Kremlinul a tăiat cu 60% livrările prin Nord Stream 1 şi a dat vina pe întârzieri ale unor echipamente din cauza sancţiunilor. Germania și alte state europene s-au văzut obligate să caute alternative pentru a evita riscul raționalizării de gaze când vine iarna.

Acum, Europa se teme că Vladimir Putin se va folosi de lucrările de mentenanță programate în perioada 11 - 21 iulie pentru a crește presiunea și mai tare. Practic vrea să strice planurile europenilor de a reface stocurile de gaze pentru a se răzbuna pe sancțiunile de amploare impuse Rusiei ca urmare a invadării Ucrainei.

”Suntem într-un alt episod al războiului energetic lansat de dictatorul rus Putin. Și nu știm unde se va ajunge. Nu poate fi exclus ca livrările să scadă sau să se oprească complet”, a declarat săptămâna trecută ministrul ceh Jozef Sikela. Și șeful Agenției Internaționale pentru Energie a avertizat că Rusia ar putea opri complet gazele către Europa pentru a-și consolida influența politică.

Kremlinul susține că Rusia rămâne un furnizor de energie de încredere și ”își îndeplinește cu strictețe toate obligațiile” față de Europa. Rușii susțin că au redus livrările de gaze din cauza sancțiunilor care au întârziat sosirea unor echipamente din Canada către Gazprom.

Pe acelaşi subiect

Multe state europene cred că acesta este un pretext pentru a trimite mai puțin gaz și pentru a crește prețurile. Germania a declanșat faza de alarmă a planului său de urgență cu privire gaze, în timp ce alte țări încearcă să găsească soluții pentru a preveni penuria de gaz la iarnă.

Ministrul german al Economiei, Robert Habeck, susține că Berlinul se îndreaptă spre o penurie de gaz dacă livrările de gaze rusești rămân la fel de scăzute ca acum, iar anumite industrii ar trebui să fie închise dacă nu este suficient gaz la iarnă. 

”Companiile ar trebui să oprească producția, să-și concedieze muncitorii, lanțurile de aprovizionare s-ar prăbuși, oamenii s-ar îndatora pentru a-și plăti facturile la încălzire și ar deveni mai săraci”, a declarat Habeck vineri pentru revista Der Spiegel, adăugând că asta face parte din strategia lui Putin de a diviza țara.

Europa se pregătește de o oprire totală a gazului din Rusia

Facturile la gaz ar urma să crească și mai mult în lunile de vară pentru consumatorii germani, care plătesc deja de două ori mai mult decât au plătit anul trecut, potrivit Check24.

În ultimii ani, opririle de gaz pentru lucrările de mentenanță la Nord Stream 1 s-au încheiat la timp. În acest an, traderii și analiștii bănuiesc că Rusia va profita de oportunitatea de a prelungi și mai mult întreruperea, punând presiune și mai mare asupra prețurilor la gaze, care au crescut deja cu aproape 100%.

”Partenerii noștri germani sunt conștienți de ciclurile tehnice de întreținere a conductelor de gaz. Funcționează de mulți ani, funcționează corect, fără cusur. Prin urmare, este ciudat să amesteci politica în asta”, a spus săptămâna trecută purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Europa primește din Rusia 40% din necesarul său de gaze, prin urmare ambele părți riscă să piardă dacă livrările sunt întrerupte complet. Pe piețele de energie, întreruperile programate pentru întreținerea infrastructurii sunt frecvente și cerute de reglementările în domeniu. Operatorii trebuie să informeze din timp piața cu privire la astfel de întreruperi programate în perioadele în care de obicei există o cerere mai mică de energie, cum ar fi vara.

Nu este neobișnuit ca în timpul întreruperilor de rutină să fie detectate și remediate defecțiuni suplimentare. Operatorii pot prelungi perioadele de mentenanță pentru a face acest lucru, dar ar trebui să alerteze piața.

”Este legitimă îngrijorarea că mentennața la NS1 ar putea fi o oportunitate pentru a prelungi oprirea conductei. Deși, rețineți că Rusia nu poate înlocui UE care este un cumpărător solid” a declarat un trader, care a numit Europa cel mai mare client de gaz al Rusiei.

Refacerea stocului de gaze, pusă în pericol în Europa

La începutul lunii, Ministerul de Finanțe al Rusiei a declarat că se așteaptă la 7,3 miliarde de dolari, venituri suplimentare din petrol și gaze în luna iunie. Ole Hansen, șef la Saxo Bank, a declarat că Rusia nu are suficienți cumpărători pentru a compensa eventuale pierderi europene. ”Spre deosebire de țiței, Rusia vinde cea mai mare parte a gazului său prin conducte către Europa și Asia și, având în vedere restricțiile actuale asupra navelor care transportă mărfuri rusești, nu au alți cumpărători care stau la coadă”, a adăugat el.

În cazul în care conducta Nord Stream 1 nu va fi repornită până la jumătatea lunii iulie, Europa nu va avea suficiente gaze pentru timpul iernii, au spus analiştii de la Goldman Sachs, iar preţurile la gaze vor creşte în continuare. ”În timp ce Europa răspunde cu serie de măsuri, cum ar fi repornirea centralelor pe cărbune și licitații pentru gazul industrial pentru a reduce cererea, vor urma o creștere a prețurilor și constrângeri înăsprite cu privire la cererea de gaze din nord-vestul Europei, dacă situația se deteriorează și mai mult" au zis aceștia.

O mentenanță prelungită va îngreuna și mai mult refacerea stocurilor. Instalațiile europene sunt pline în proporție de 55% în prezent, iar obiectivul este de 80% până la 1 noiembrie. Dacă fluxurile prin conducta NS1 continuă la 40% din capacitate sau se opresc complet, Europa va putea umple depozitele doar în proporție de 69%, respectiv 60%, potrivit companiilor de consultanță Wood Mackenzie și Rystad Energy.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » Rusia oprește complet în iulie gazul prin Nord Stream 1. Europa se teme că Putin nu va mai redeschide robinetul