Lipsă de recenzori, deşi pot câştiga salarii de minimum 6.000 de lei. Autorităţile vor să atragă dintre şomeri
Până şi recensământul pare să ne fi luat prin surprindere. Cine n-a apucat să-şi completeze singur formularul online mai are de aşteptat până când va fi vizitat acasă de un recenzor. Deşi trebuia să înceapă azi, a doua etapă a recensământului a fost amânată pentru că tabletele nu sunt încă gata. În plus, în Capitală, nu sunt suficienţi oameni care să vrea să facă asta, deşi pot câştiga dublul salariului mediu, în cele şase săptămâni pe teren.
De Ioana Matei la 31.05.2022, 21:37Azi trebuia să fie ziua în care recenzorul bătea din uşă în uşă. N-a fost să fie. Deşi recensământul nu e o surpriză, primăriile spun că încă n-au ... obiectul muncii. "Tabletele deocamdată sunt în acest proces de încarcare cu hărţi şi de corelare a bazelor de date. Să nu avem surprize, să nu avem recenzor care se duce la o gospodărie care deja s-a autorecenzat", spune Bogdan Drăghia, purtător de cuvânt RPL.
Recensământ 2022. Recenzarea pe teren a fost amânată
Aşa că recensământul la domiciliu se amână până pe 4 iunie. "Şi venitul acasă e o problemă. Dacă este o programare, e bine, într-un fel. Ziua, aşa, dar cred că cerem prea mult", este de părere un român. "O să fac tot posibilul să fiu acasă", susţine un altul. Asta dacă vor avea pe cine să aştepte. În toată ţara ar trebui să existe 20.000 de recenzori. Dar sunt deja probleme. Spre exemplu, în Bucureşti, s-au înscris doar 33% din numărul necesar. Sectorul 3 este împărţit în 333 de părţi, fiecare pentru câte un recenzor. Însă doar 100 de persoane s-au înscris deocamdată. La fel şi în sectorul 2, unde există mai puţin de un sfert dintre recenzorii necesari.
"Îi invit pe cei care, nu ştiu, stau în acelaşi bloc, să vorbească cu preşedintele, cu asociaţia de proprietari în aşa fel încât să recenzeze persoanele din propriul bloc", îndeamnă Radu Mihaiu, primarul sectorului 2. "Am mers şi la bursa locurilor de muncă în speranţa că un venit care este semnificativ totuşi va atrage dintre şomerii aflaţi în indemnizaţie de plată", spune Mihaela Şerban, de la Direcţia Statistică Bucureşti.
- Recensământ 2022. Recenzarea pe teren a fost amânată câteva zile. De ce nu ne mai bat recenzorii la uşă
- Recensământ 2022: Ultima zi în care te poţi autorecenza. Ce riscă românii care nu au completat încă formularul
- Recensământ 2022. Când încep să vină recenzorii la ușa ta. Amendă de 3.000 lei dacă nu răspunzi la întrebări
Cu cât sunt plătiţi recenzorii. Salarii de minimum 6.000 de lei
Recenzorii sunt plătiţi cu 7 lei pentru fiecare persoană recenzată şi cu 3,5 lei pentru fiecare locuinţă. În condiţiile în care fiecare sector de recenzare are aproximativ 600 de locuinţe arondate, asta înseamnă că recenzorii ar putea câştiga minimum 6.000 de lei, pe toată perioada recensământului, în condiţiile în care găsesc acasă cel puţin o persoană.
Etapa interviurilor din uşă în uşă va fi până pe 17 iulie, iar recenzorii sunt obligaţi să revină la aceeaşi adresă, dacă nu li se răspunde de prima dată. "Poate lăsa un bileţel în cutia poştală, un bileţel în uşă. Va avea o legitimaţie. Dacă avem suspiciuni, putem să îi cerem şi un act de identitate. Mai mult decât atât, recenzorul nu intră în casă decât dacă este invitat", explică Bogdan Drăghia, purtător de cuvânt RPL.
Aproape 47% din populaţia ţintă a răspuns la întrebările recensământului online. Cine refuză să participe riscă amenzi între 1.000 şi 3.000 de lei.