Antena Meniu Search
x

Recensământ 2022. Doar două zile îl mai poţi completa online. Amendă 3000 de lei, dacă nu răspunzi la întrebările recenzorilor

Recensământul online poate fi realizat până la 27 mai, data limită de completare a formularelor care a fost prelungită, după ce iniţial perioada ar fi trebuit să se încheie la 15 mai. Românii au obligaţia să completeze datele pentru Recensământ 2022, însă autorecenzarea în sine nu este obligatorie. După 27 mai însă se poate ajunge la amenzi.

de Redactia Observator

la 25.05.2022, 16:42

Recensământ 2022. Doar doua zile il mai poţi completa online.
Recensământ 2022. Doar doua zile il mai poţi completa online. - Shutterstock

Recensământul Populației și Locuințelor din România se referă la populația rezidentă care trăiește pe teritoriul țării noastre şi oferă statistici despre structura demografică și socio-economică a populației, gospodării, fond locativ, condiții de locuit și clădirile în care sunt situate locuințele. Datele obținute sunt folosite pentru politici publice naționale și locale, cum este în cazul alegerilor, de exemplu, dar şi în activități administrative sau de cercetare.

Recensământ 2022. Amenzi de până la 3.000 de lei pentru românii care nu completează datele

Autorecenzarea în sine nu este obligatorie, însă este una dintre cele două metode (alături de recenzarea prin interviu față în față) prin care se poate îndeplini obligația de cetățenilor de a răspunde la recensământ.

În schimb, recensământul este o datorie cetățenească și este în beneficiul tuturor. Prin urmare, refuzul de a oferi informații sau furnizarea de date incomplete sau eronate în cadrul procesului de recenzare constituie contravenții care pot fi sancționate cu amendă între 1.000 și 3.000 lei. 

Pe acelaşi subiect

Recensământ 2022. Cum se completeaza formularul de autorecenzare online

Completarea chestionarului de recensământ durează între 10 și 20 de minute. România se află la al treisprezecelea recensământ din istorie şi al patrulea după Revoluţia din 1989.

Toate persoanele care se autorecenzează trebuie să completeze chestionarul în funcţie de situaţia avută la momentul de referinţă al recensământului care este ora „00:00” din ziua de 1 decembrie 2021. Etapa de autorecenzare presupune, în premieră pentru România, două etape distincte: autorecenzarea online şi autorecenzarea online asistată, pentru îndrumarea persoanelor cu abilităţi digitale mai reduse.

Persoanele se loghează cu Codul Numeric Personal, după care, în cursul validării, acesta este înlocuit cu un cod de 40 de caractere.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri sociale » Recensământ 2022. Doar două zile îl mai poţi completa online. Amendă 3000 de lei, dacă nu răspunzi la întrebările recenzorilor