Antena Meniu Search
x

Recensământ 2022. Când încep să vină recenzorii la ușa ta. Amendă de 3.000 lei dacă nu răspunzi la întrebări

Românii mai pot complet formularele online pentru Recensământ până pe data de 27 mai, după ce inițial se anunțase că data limită este 15 mai 2022. La sfârșitul lunii, însă, cei care nu s-au autorecenzat vor fi nevoiți să-i primească pe recenzori acasă. Iar amenda e usturătoare pentru persoanele care aleg să nu răspundă la întrebări.

de Redactia Observator

la 16.05.2022, 19:18

chestionar
Recensământ 2022. Când încep să vină recenzorii la ușa ta. Amendă de 3.000 lei dacă nu răspunzi la întrebări - Shutterstock (imagine ilustrativă)

Perioada de autorecenzare va fi prelungită până pe 27 mai. Inițial, procedura de autorecenzare ar fi trebuit să se încheie duminică, 15 mai 2022, urmând ulterior să înceapă recensământul clasic, din casă în casă. Autorităţile spun că în ultima peroadă interesul pentru autorecenzare a crescut foarte mult, iar numărul formularelor completate zilnic a crescut de patru ori.

Când vin recenzorii acasă

Astfel, începând cu data de 31 mai 2022, colectarea datelor nu se va mai face prin chestionarul online, ci de către recenzori, la reședință sau domiciliu. Concret, cei care nu s-au autorecenzat online până pe 27 mai vor fi vizitați acasă de recenzori și vor trebui să completeze chestionarele de față cu aceștia. Această etapă din cadrul Recensământului va avea loc în perioada 31 mai - 17 iulie.

Autorecenzarea în sine nu este obligatorie, însă este una dintre cele două metode (alături de recenzarea prin interviu față în față) prin care se poate îndeplini obligația de cetățenilor de a răspunde la Recensământ.

Pe acelaşi subiect

În schimb, Recensământul este o datorie cetățenească și este în beneficiul tuturor. Prin urmare, refuzul de a oferi informații sau furnizarea de date incomplete sau eronate în cadrul procesului de recenzare constituie contravenții care pot fi sancționate cu amendă între 1.000 și 3.000 lei.

Ce trebuie să faci ca să primeşti o zi liberă pentru autorecenzare

Românii care completează formularul în sistem online primesc, la cerere, o zi liberă, plătită. Angajatorii sunt astfel obligați să le acorde salariaților o zi liberă, plătită, dacă aceştia arată cu au completat formularul online în prima etapă a recensământului populației.

În cazul persoanelor salariate se acordă o singură zi liberă, plătită indiferent dacă aceasta a realizat auto-recenzarea pentru sine și pentru alți membri ai gospodăriei (a copiilor minori, de exemplu) ori pentru alte persoane, conform art. 49 din OUG nr.19/2020 privind organizarea şi desfăşurarea recensământului populaţiei şi locuinţelor din România în anul 2021, aprobată cu completări și modificări prin Legea nr.178/2020, cu modificările și completările ulterioare.

De ce este important Recensământul

Recensământul Populației și Locuințelor din România se referă la populația rezidentă care trăiește pe teritoriul țării noastre şi oferă statistici despre structura demografică și socio-economică a populației, gospodării, fond locativ, condiții de locuit și clădirile în care sunt situate locuințele.

Datele obținute sunt folosite pentru politici publice naționale și locale, cum este în cazul alegerilor, de exemplu, dar şi în activități administrative sau de cercetare.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi la curent cu ofertele în ceea ce priveşte titlurile de stat?

Observator » Stiri sociale » Recensământ 2022. Când încep să vină recenzorii la ușa ta. Amendă de 3.000 lei dacă nu răspunzi la întrebări