Magazinele în care românii au dat năvală după valul de scumpiri. Administrator: "S-a văzut o creştere de cel puţin 30% în numărul de comenzi"
Nu mai ţinem piept valului de scumpiri! Deşi inflaţia generală a scăzut sub 10% la jumătatea anului, banii pe care-i dăm pe coşul nostru de cumpărături aproape că s-au dublat. De la alimente şi băuturi, până la produsele de îngrijire personală sau de menaj, toate ne lasă bugetul sărăcit.
De Ingrid Tîrziu la 05.09.2023, 20:33În ultimele trei luni ale anului, produsele de larg consum s-au scumpit cu aproape 20 de procente, arată cercetările de piaţă.
Ingrid Tîrziu, reporter Observator: În topul categoriilor care s-au majorat în valoare cu mai mult de 10% în cel de-al doilea trimestru al anului se numără pâinea, băuturile răcoritoare, carnea, produsele de menaj sau brânza. Niciunul dintre aceste produse nu s-a majorat însă şi în volum, excepţie făcând carnea, semn că românii mai fac eforturi pentru a cumpăra acest aliment.
Femeie: Încerc să cumpăr cât mai puţine odată, să nu arunc alimente. Am cumpărat inclusiv lucruri mai repede, de la branduri mai ieftine.
Bărbat: Se simte în coşul de cumpărături, cred că aproape s-au dublat preţurile. Înainte probabil cumpăram în jur de 50-60 de lei pe zi, acum cred că costul este de aproape 100 de lei.
- Cât cheltuie românii pe mâncare, în comparație cu europenii din vest. Cifra care arată nivelul sărăciei din...
- Creşterea preţului la pompă aduce un val de scumpiri şi în magazine. Ce alimente sunt "în pericol"
- Consiliul Concurenţei susţine că preţurile medii la alimentele de bază sunt mai mici şi cu 43%. Ce s-a ieftinit...
Creşteri de comenzi la magazinele de tip discount
Oamenii încearcă să facă economii cum pot. Magazinele de tip discount sunt pline, iar rafturile cu produse de tip marcă proprie din hypermarketuri se golesc mai repede ca niciodată.
Alexandru Tudorache, administrator magazin de tip discount: Comparativ cu noiembrie anul trecut, s-a văzut o creştere de cel puţin 30% în numărul de comenzi pe care le primeam. Sunt în medie un 10-15% mai jos decât preţurile din magazinele mari, în unele situaţii şi mai mult.
Ce ne sfătuiesc economiştii
Economiştii ne sfătuiesc să ne facem un plan de cheltuieli pe 12 luni, pentru a încerca să evităm situaţiile financiare neprevăzute.
Adrian Asoltanie, consultant financiar: Cred că tot timpul ar trebui să fim atenţi pe ce ni se duc banii. În perioadele în care o ducem bine financiar, acolo apare exuberanţa, acolo apar excesele. Cam ultimul prag este cel la care umblăm la cheltuielile cu mâncarea, cu utilităţile. Dacă am ajuns aici, înseamnă că sunt provocări destul de mari. Înseamnă că oamenii au ajustat deja pe celelalte categorii şi au ajuns la fundul sacului, adică începem să fim atenţi la ce ulei cumpărăm, ce făină cumpărăm.
Plafonarea pentru 14 alimente de bază, până la finalul anului
Plafonarea pentru 14 alimente de bază se va prelungi până la finalul anului. În vreme ce cabinetul Ciolacu prezintă ca o mare realizare scăderea inflaţiei la 9%, Guvernul de la Paris decretează situaţie de criză la o valoare la jumătate şi promite preţuri reduse la 5.000 de produse de bază. Şi în Italia, unde trăieşte cea mai mare comunitate de români din diaspora, se iau măsuri pentru a ajuta localnicii să supravieţuiască scumpirilor. Guvernul promite un ajutor de 150 de euro de persoană dacă preţul benzinei creşte peste măsură.