Antena Meniu Search
x

Video Creşterea preţului la pompă aduce un val de scumpiri şi în magazine. Ce alimente sunt "în pericol"

Cu fiecare oprire la benzinărie, şoferii constată că trebuie să scoată mai mulţi bani din buzunar. Nu mai puţin de 13 scumpiri au avut loc în ultimele trei săptămâni, în urma cărora litrul de carburant se apropie de 7,6 lei. Pentru creşterile de preţuri de la pompă vom plăti toţi. Acestea aduc după ele un val de scumpiri, din câmp şi până pe rafturile magazinelor.  

Mădălina Chiţac
de Mădălina Chiţac

la 21.08.2023, 20:11

Vezi și

Cu fiecare zi care trece, la preţul carburantului se mai adaugă nişte bani. 

Mădălina Chiţac, reporter Observator: La staţia de alimentare din spatele meu un litru de benzină costă 7 lei şi 32 de bani. Iar unul de motorină 7,5 lei. Asta în timp ce motorina premium a ajuns să se vândă la preţul de 8 lei pe litru. Sunt cele mai mari preţuri din ultimele 4 luni. Iar dacă e să facem o comparaţie cu sfârşitul lunii iulie, benzina s-a scumpit cu mai bine de 5 procente, iar motorină putem observa o creştere de preţ de 7%. 

Şofer: Când am plecat în concediu, acum o lună, erau 6.5. Acum sunt 7,32. 

Reporter: De unde sunteţi?

Pe acelaşi subiect

Şofer: Din Israel! Preţurile, în ultimii 2 ani, sunt mult mai ok decât în România. În România sunt mult mai scumpe, comparativ cu salariul mediu. 

Reporter: Cât aţi cheltuit pe un plin de carburant?

Şofer: 590 de lei. E foarte mult! 

Cotaţia petrolului a revenit pe creştere şi se simte şi la pompă

Bogdan Glăvan, analist economic: Ne-am obişnuit o perioadă lungă de timp să vedem ieftiniri la pompă. Dar asta s-a întâmplat preţul petrolului a scăzut pe plan mondial. În momentul în care această ieftinire a petrolului a încetat am văzut cum cotaţia petrolului a revenit pe creştere. Şi atunci, cu o întârziere de câteva săptămâni, acest lucru se simte şi la pompă, în România. 

Printre cei mai afectaţi de creşterile de la pompă sunt fermierii. Ionuţ Olteanu cultivă 15.000 de hectare cu cereale. 

Ionuţ Olteanu, fermier: În jur de 25 de litri la pregătitul terenului. Plus în jur de 20 de litri la recoltat. Pe fiecare hectar. Toate aceste scumpiri se suprapun cu anii proşti, anii secetoşi. 

Cel puţin 50.000 de euro în plus va trebui să dea, după scumpirea carburanţilor. Statul îi oferă o subvenţie de 1,5 lei pe litru, înghiţită de mult de inflaţie, spune el. 

Ionuţ Olteanu, fermier: Orice ban ajută. Dar comparativ cu ce se întâmplă în piaţă, e o picătură într-un ocean de apă. 

Se vor scumpi şi produsele în costul cărora transportul joacă un rol foarte important

Creşterea preţului de la pompă aduce, cu ea, alte scumpiri. 

Bogdan Glăvan, analist economic: Se scumpesc cu precădere produsele în costul cărora transportul joacă un rol foarte important. Produsele de consum, alimentare, care se transportă cu camionul, dintr-o parte în alta a ţării. 

Ştefania Grama, proprietar băcănie: Cred că va urma o scumpire pe partea de mălai, ulei, s-ar putea. 

În unele magazine, se iau deja măsuri pentru un consum redus de carburant. 

Ştefania Grama, proprietar băcănie: La unele produse avem livrare din două în două zile. Putem să vorbim, să avem o aprovizionare şi să diminuăm costurile pe carburant. O altă problemă va fi pe partea de distribuţie a produselor. Pentru că unele produse ajung din toate colţurile ţării. 

Specialiştii spun că dacă scumpirile la pompă nu se opresc, am putea vedea în magazine creşteri de preţuri de până la 30%. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri economice » Creşterea preţului la pompă aduce un val de scumpiri şi în magazine. Ce alimente sunt "în pericol"