Antena Meniu Search
x

Video Cât cheltuie românii pe mâncare, în comparație cu europenii din vest. Cifra care arată nivelul sărăciei din țara noastră

Câţi bani dau românii pe mâncare? 171 de euro lunar, pe cap de locuitor. De două ori mai puţin decât elveţienii sau norvegienii, dar dublu în comparaţie cu vecinii din Republica Moldova. De altfel, alimentele se află pe primul loc în topul cheltuielilor. Iar asta, spun specialiştii, e din cauza veniturilor mici pe care le avem

Mădălina Chiţac
de Mădălina Chiţac

la 26.08.2023, 20:13

Vezi și

843 de lei. E suma medie pe care un român o dă lunar pe alimente, conform celor mai recente date de la statistică. Cei mai mulţi bani pe mâncare dau locuitorii din Elveţia - 325 de euro lunar. Urmează, în top, Norvegia, tot cu peste 300 de euro, apoi Danemarca, Belgia şi Suedia. La popul opus, cele mai mici cheltuieli cu produsele alimentare se găsesc în Ucraina, Belarus şi Republica Moldova. 

Andrei Perianu, fondator platformă financiară: Dacă ne uităm la topul respectiv avem fie ţări foarte bogate - cazul Elveţiei, unde ei plătesc semnificativ mai mult pe mâncare decât noi. Şi avem şi alte ţări relativ bogate. Dar care au şi un stil de viaţă foarte legat de zona asta în care mănâncă în oraş, mâncarea e o componentă importantă. 

Alimentele și băuturile nealcoolice reprezintă 25% din cheltuielile românilor pentru bunuri și servicii 

În ţările mai dezvoltate, însă, aceste cheltuieli reprezintă mai puțin de o zecime din total. În Marea Britanie, spre exemplu, procentul e de 8,7%, iar în Irlanda 9,2%. 

Bogdan Glăvan, analist economic: Asta atestă decalajul foarte mare de venituri dintre noi, cetăţeni ai Europei de Est şi Europa Occidentată, acolo unde oamenii au venituri mult mai mari şi, în consecinţă, aceste nevoie primare, de securitate, încălzire, hrană cad în subsidiar. Iar nevoia de educaţie, de îngrijre a sănătăţii devin mult mai importante.

Potrivit Institutului Național de Statistică, venitul unei gospodării a fost, în primul trimstru din 2023, de 6.979 lei. Iar cheltuielile s-au ridicat la 5971 lei. Ceea ce înseamnă că 85% din venituri se topesc pe cheltuieli de bază. Pe lângă ce dăm pe mâncare, cheltuim mult şi cu locuinţa, dar sume importante se duc şi pe băuturi alcoolice şi tutun. Cei mai puţini bani îi dăm pe educaţie - doar 0,7%. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Unde vă petreceţi Sfintele Paşti?

Observator » Stiri economice » Cât cheltuie românii pe mâncare, în comparație cu europenii din vest. Cifra care arată nivelul sărăciei din țara noastră