Antena Meniu Search
x

Video "Trebuie să punem capăt acestei spirale a preţurilor la alimente." Franța, acord cu comercianții pentru ieftinirea a 5.000 de produse de bază

În vreme ce cabinetul Ciolacu prezintă o mare realizare inflaţia de 9%, guvernul de la Paris decretează situaţie de criză la o valoare pe jumătate cât în România. Promite preţuri reduse la cinci mii de produse de bază. Şi Italia, unde trăieşte cea mai mare comunitate de români din diaspora, ia măsuri ca să ajute localnicii să supravieţuiască scumpirilor. Promite un ajutor de 150 de euro de persoană dacă preţul benzinei creşte peste măsură. 

de Redactia Observator

la 01.09.2023, 21:31

Vezi și

De la 1 ianuarie anul viitor, 5.000 de produse de bază, de la mâncare, la cele de uz casnic vor trebui să fie puse la vânzare în magazinele din Franţa la preţuri reduse. Guvernul a ajuns la un acord în acest sens cu majoritatea comercianţilor, iar cei care nu îl vor respecta ar putea fi sancţionaţi.  

Bruno Le Maire, ministrul francez al Economiei: "Trebuie să punem capăt acestei spirale a preţurilor la alimente. Trebuie să înceapă de acum negocieri de preţ cu distribuitorii. Avem nevoie de reduceri de preţ, de 5%, 10%, 15% la produsele de interes." 

Nemulțumire în rândul francezilor

Cu inflaţie de aproape 6%, mulţi francezi se plâng că nu le mai ajung banii ca să îşi permită fructe şi legume proaspete. Carnea a devenit pentru mulţi o delicatesă.

Pe acelaşi subiect

"Cumpărăm conserve. Fasole, morcovi, mazăre, dar nimic proaspăt."  

"Înainte, cumpăram muşchi de vită, cu aproximativ 30 de euro kilogramul sau mai puţin. Acum costă peste 45 de euro, îmi las toată pensia aici."   

Bunicii sunt trişti pentru că nu mai au bani să facă o mică bucurie nepoţilor. 

"De îngheţată nu mai au parte. Înainte, aveam tot anul în congelator, dar s-a terminat, nu îţi mai poţi permite asta." 

Guvernul de la Roma promite şi el măsuri pentru a ajuta italienii să facă faţă scumpirilor. Cei care au venituri sub 2.000 de euro pe lună vor primi un ajutor de 150 de euro dacă benzina va costa mai mult zile la rând peste doi euro litrul. De la începutul anului, carburanţii s-au scumpit în valuri. În iulie, benzina costa doi euro 60 în majoritatea oraşelor.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi găsit produse alterate printre cumpărăturile pentru 1 Mai?

Observator » Stiri economice » "Trebuie să punem capăt acestei spirale a preţurilor la alimente." Franța, acord cu comercianții pentru ieftinirea a 5.000 de produse de bază