Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video COMPARAŢIE între un bon de cumpărături din 2022 şi unul din prezent. Care erau preţurile produselor acum un an

După mai bine de un an şi jumătate, inflaţia din România scade sub 10%. O veste bună, teoretic. Numai că, realitatea arată diferit faţă de datele oficiale. Cartofii, ouăle şi zahărul, de exemplu, sunt şi cu 80% mai scumpe faţă de acum un an. Majorări consistente de preţuri sunt şi la energia termică, bilete de avion sau cazări în hoteluri şi pensiuni. 

de Mădălina Chiţac

la 11.08.2023 , 19:30

Ultimele date de la Institutul de Statistică arată că scumpirile s-au mai domolit. 

Mădălina Chiţac, reporter Observator: Este pentru prima oară în acest an când rata inflaţiei scade sub 10% şi ajuge să fie formată dintr-o singură cifră. În luna iulie, comparativ cu iunie inflaţia a scăzut cu aproape 1% şi a ajuns la 9,4%. Ultima oară când inflaţia a fost sub 10 procente s-a întâmplat în februarie 2022, când inflaţia era de 8,5%. 

Adrian Negrescu, analist economic: Asta nu înseamnă că preţurile scad în România. Dimpotrivă. Aia înseamnă deflaţie. Preţurile continuă să crească, dar cu o rată de creştere mai mică decât ce am avut în anul 2022. 

Vezi și

Alimentele atârnă cel mai greu în balanța scumpirilor

Pe acelaşi subiect

Florin Căruceru: Față de iulie 2022, zahărul costă cu peste 50% mai mult, pentru cartofi plătim cu aproape 40% în plus, iar ouăle sunt mai scumpe cu 30%. Ne uităm şi la mărfurile nealimentare. Primul loc la majorări a fost ocupat de energia termică, urmată de detergenţi şi cosmetice. În cazul serviciilor, cele mai mari creşteri au fost la biletele de avion, de 46%, la serviciile de apă, canal şi salubritate, cu 21%, iar cazarea în hoteluri şi pensiuni costă cu 16% mai mult. 

Creşterile de preţuri sunt şi mai mari, spun specialiştii. Şi o confirmă şi calculele făcute de Observator. Am comparat câteva bonuri de cumpărături de acum un an, cu preţurile din prezent, de la raft. 

Mădălina Chiţac, reporter Observator: În urmă cu un an, acest sortiment de zahăr costa 3 lei. Acum preţul a ajuns la 5,45 de lei. 

Creşteri de preţuri chiar şi cu peste 80% 

O creştere aşadar de peste 80%. Ouăle s-au scumpit şi ele de la 16,5 lei, la 23 de lei, cu 40% în plus. 

Dragoş Frumosu, Sindicat Industria Alimentară: Preţurile la anumite tipuri de brânză au crescut. La brânza de oaie, aproape s-a dublat faţă de anul trecut. La brânza de vacă a crescut undeva cu 40-50%. 

Mădălina Chiţac, reporter Observator: Acest sortiment de telemea care anul trecut costa undeva la 12 lei, 350 de grame, acum a ajuns să coste 16,99 lei. 

Un sac de 2,5 kg de cartofi care costa 8,9 lei a ajuns acum la 13 lei, cu 45% mai mult. Până şi apa s-a scumpit. O sticlă de 2 litri se vindea anul trecut cu 2,59 de lei, iar acum costă 3,29 de lei. 

Economiştii se aşteaptă ca inflaţia să mai scadă

Dragoş Frumosu, Sindicat Industria Alimentară: Dacă te duci şi vezi preţurile în piaţă sau la raft, îţi dai seama că procentele astea n-au nici un fel de legătură cu ceea ce este în realitate. 

Român: Ce luam înainte cu 350 de lei, acum iau cu 700. Un pic mai târziu, ce luam cu 500, acum cumpărăturile mă costă mia. 

Economiştii se aşteaptă ca inflaţia să mai scadă, în anumite condiţii. 

Adrian Negrescu, analist economic: Dacă toate lucrurile vor arăta bine, dacă statul nu va creşte taxele iar preţul petrolului va rămâne spre 80 de dolari pe baril, inflaţia nu ar trebui să fie mai mare de 7-8% până la sfârşitul anului. 

BNR estimează o inflație de 8,9% la finalul lunii septembrie. 

Mădălina Chiţac Like

Mi-am dorit mereu să am locul ăla de muncă “ieșit din tipare”. Îmi plac oamenii și lucrurile palpitante, îmi place imprevizibilul și ineditul. Iar reporteria are din plin așa ceva.

Comentarii


Întrebarea zilei
Bitcoin a ajuns la un nou maxim istoric. Aţi investi în monede virtuale?
Observator » Ştiri economice » COMPARAŢIE între un bon de cumpărături din 2022 şi unul din prezent. Care erau preţurile produselor acum un an