Motivul pentru care se ieftinesc benzina și motorina. De la 1 iulie se schimbă lucrurile: cât va costa un plin
Benzinăriile fac ieftiniri infime în timp ce se pregătesc de scumpiri consistente. De la 1 iulie, chiar de când începe sezonul vacanţelor, carburanţii vor costa mai mult. Majorările au fost adoptate anul trecut de Guvern, aşa că nu mai este loc de negocieri.
De Mădălina Chiţac la 02.06.2024, 19:35Liderul pieţei de carburanţi din România a micşorat preţurile de 13 ori, dar cu sume foarte mici. În ultima lună, benzina s-a ieftinit cu 5%, ceea ce înseamnă că, pentru un plin de 50 de litri, plătim acum mai puţin cu 18 lei. Cât despre motorină, preţul a scăzut cu 4 procente, aşa că pentru un plin plătim mai puţin cu 15 lei.
"Principalul motiv este calmarea situaţiei din Orientul Mijlociu, din persoectiva tensiunilor dintre Iran şi Israel. Odată ce acest episod s-a încheiat, am văzut că preţurile au stagnat între 81 şi 83,9 de dolari pe baril", a declarat Eugenia Gușilov, expert în energie.
"E o ieftinire conjuncturală, generată în special de stocurile semnificative de carburanţi la nivel internaţional, care generează o scădere a preţurilor, în condiţiile în care cererea nu este foarte mare", a explicat Adrian Negrescu, analist economic.
Lucrurile se schimbă de luna viitoare, când mulţi vor pleca în vacanţă cu maşina.
- Preţuri plafonate pentru produsele româneşti din supermarketuri. Alimentele autohtone care s-ar putea ieftini cu...
- Au rămas cu apartamentele nevândute, dar nu scad preţurile. Ce locuinţe vor ajunge chiar şi mai scumpe
- Ieftinire uşoară a benzinei, după scumpirea de pe 1 ianuarie. Cât costă acum un litru de carburant
Acciza la carburanţi va creşte, iar asta va umfla preţurile cu cel puţin 40 de bani pe litru
Dacă acum plinul de benzină de 50 de litri costă 348 de lei, de la 1 iulie, atunci când va creşte acciza, acelaşi plin va costa cu 20 de lei în plus.
"Vom avea o majorare care ţine de fiscalitatea locală. Au spaţiu să mai crească, fără să ajungă la 8 lei pe litru", a precizat Eugenia Gușilov, expert în energie.
În România se consumă zilnic în jur de 15 milioane de litri de carburant.