Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Rata inflației a scăzut, dar preţurile au rămas ridicate. Care sunt însă produsele şi serviciile care s-au ieftinit

Inflaţia a ajuns la cea mai mică valoare din ultimii doi ani şi jumătate, sub 6%. Însă puţine sunt produsele şi serviciile care s-au ieftinit. La câteva, sunt chiar scumpiri explozive. Comercianţii au profitat de haosul preţurilor şi au vândut produse cu gramaje scăzute la acelaşi preţ, aşa-numitul fenomen de shrinkflation. Guvernul vrea să pună capăt practicii înşelătoare şi a elaborat eticheta ce va atenţiona cumpărătorii. 

de Redactia Observator

la 14.05.2024 , 20:37

Preţurile vor continua să crească, dar într-un ritm mai lent. Rata inflaţiei a scăzut semnificativ şi a ajuns la 5,9%, de la 6,6% cât a fost în martie. Faţă de anul trecut, cel mai mult s-au scumpit serviciile de curierat. Aşa că, ori de câte ori trimitem un colet, ajungem să plătim cu 26% în plus. 

Detergenţii sunt din nou în top. Preţurile au crescut cu 25%, iar, în acest caz, Consiliul Concurenţei va declanşa o anchetă pentru a stabili cauzele care au dus la aceste majorări. 

Medicamentele, pe locul 3 în topul scumpirilor

Vezi și

Devine o cheltuială tot mai greu de suportat şi orice tratament. Medicamentele se află pe locul trei în topul scumpirilor cu majorări de preţ de 23%. 

Pe acelaşi subiect

De distracţie, nu prea mai poate fi vorba. Ieşirile la restaurant sau la cafenea ne costă mai mult cu 12% faţă de 2023. Şi călătoriile sunt mai scumpe. Într-o singură lună, preţul biletelor de avion a crescut cu 17%. 

La capitolul alimente, cel mai mult s-au scumpit conservele din fructe, cu 11%. Plătim însă mai mult şi pentru carnea de vită, carnea de porc, peşte sau băuturi alcoolice. 

Produse care s-au ieftinit

Vestea bună este că avem câteva produse de bază care s-au ieftinit. Preţul făinii e mai mic cu 30%, dar vom plăti mai puţin şi pentru mălai, ulei şi unt. 

Şi costurile cu utilităţile scad treptat. Faţă de anul trecut, energia electrică e mai ieftină cu aproape 5%, iar gazele - cu 11 procente. Ceea ce, stim, poate însemna zeci de lei în minus, la facturi. 

În tot acest val de scumpiri şi ieftiniri, neatenţia costă. Iar comercianţii care au micşorat cantităţile şi au păstrat preţurile vor fi obligaţi să schimbe eticheta. Autorităţile au elaborat deja textele care vor semnala fenomenul de shrinkflation. Pe produsele alimentare şi nealimentare va apărea, în mod obligatoriu, şi perioada în care vor fi vândute cu gramaj scăzut. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Aţi fost victima unei încercări de fraudare?
Observator » Ştiri economice » Rata inflației a scăzut, dar preţurile au rămas ridicate. Care sunt însă produsele şi serviciile care s-au ieftinit