Antena Meniu Search
x

Video Au rămas cu apartamentele nevândute, dar nu scad preţurile. Ce locuinţe vor ajunge chiar şi mai scumpe

Piaţa imobiliară din România este în blocaj. Anul trecut, dezvoltatorii au construit cu 20 la sută mai puţin decât în 2022, iar cererea a scăzut cu 10%. De ieftiniri însă, deocamdată, nu putem vorbi. Unii dezvoltatori preferă să pună proiectele rezidențiale în aşteptare, decât să taie din preţuri. 

Florentina Lazăr
de Florentina Lazăr

la 06.02.2024, 19:41

Vezi și

Anul trecut s-au eliberat aproape 35.000 de autorizaţii de construire, cu 20% mai puţine faţă de 2022, arată datele Institutului Național de Statistică. Scăderi s-au înregistrat în toate regiunile. Cele mai multe în zona București –Ilfov, considerată locomotiva dezvoltării imobiliare. Urmează regiunile Sud-Muntenia, unde s-au dat cu aproape 1.600 mai puţine autorizaţii, şi Nord-Vest, care a înregistrat un minus de 1500.  

Ce locuinţe vor ajunge chiar şi mai scumpe

Bogdan Cosmin Ivan, secretar general Asociaţia Dezvoltatorilor Imobiliari: Modificările fiscale, inflaţia, o dobândă bancară ridicată, faptul că preţurile la materiale sunt încă ridicate, fac ca posibilitatea de a obţine noi autorizaţii de construire să fie, din păcate, mai deficitară, să fie mai greoaie pentru dezvoltatorii imobiliari. În Capitală avem o situaţie cu totul şi cu totul specială: aşa cum ştim, în ultimii doi, chiar trei ani, nu au mai fost emise PUZ-uri. 

În ciuda acestui declin, nu vom vedea o scădere a prețurilor apartamentelor şi a caselor nou construite, spun specialiştii. 

Pe acelaşi subiect

George Antohi, administrator agenţie imobiliară: N-ai marfa pe raft, cererea rămâne constantă, iar dacă ţi-a scăzut şi inflaţia, e clar că şi dobânzile pentru creditele ipotecare o să scadă şi atunci apetitul pentru cumpărare o să fie destul de important. Prin urmare, o să se scumpească produsele.

Cu o ofertă mai mică la apartamentele noi, agenţii imobiliari nu exclud ca preţurile celor vechi să crească.

George Antohi, administrator agenţie imobiliară: Acele produse de dinainte de 77 construite nu cred sa capete modificari in sus, mai degraba in jos, in schimb se ingusteaza nisa produselor sencond-hand de la anii 80 construite.

Dobânzile s-ar putea reduce de la jumătatea anului. 

 

Irina Chiţu, analist financiar: Dobânzile vor rămâne sus până cel puţin jumătatea acestui an, iar Dacă Banca Naţională a României va reduce dobânda cheie, vom vedea încet, încet şi dobânzi mai mici la credite.  

 În 2023 piața imobiliară din România a înregistrat aproape 160.000 de tranzacții, în scădere cu 10% comparativ cu anul 2022. În Capitală, declinul a fost de aproape 15 procente. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 3 voturi
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri economice » Au rămas cu apartamentele nevândute, dar nu scad preţurile. Ce locuinţe vor ajunge chiar şi mai scumpe