Antena Meniu Search
x

Video Preţuri plafonate pentru produsele româneşti din supermarketuri. Alimentele autohtone care s-ar putea ieftini cu cel puţin 10%

Război între Guvern şi supermarketuri. Autorităţile vor să limiteze adaosul comercial al magazinelor la toate produsele procesate în România, ceea ce ar duce la ieftiniri. Ministrul Agriculturii acuză că marile lanţuri favorizează mâncarea din import, prin taxe mai mici. Supermarketurile susţin însă că măsura ar putea duce la dispariţia alimentelor autohtone de pe rafturi. 

Mădălina Iacob
de Mădălina Iacob

la 16.05.2024 , 20:55

În prezent, 17 alimente de bază au preţul plafonat. Adică procesatorii şi retailerii nu pot pune adaos mai mare decât cel permis de lege. În an electoral, Guvernul anunţă că vrea să extindă schema la toate produsele româneşti şi să le ieftinească, în medie, cu 10-15%. 

Guvernul vrea să stabilească un adaos comercial de cel mult 20% pentru produsele româneşti

Florin Barbu, ministrul Agriculturii: Există o practică comercială neloială. Vedem produse româneşti cu adaos comercial foarte mare, iar produsele care vin din import au un adaos comercial foarte mic. Ne dorim foarte mult ca toți românii să aibă acces la alimente românești în retail și la prețuri corecte. 

Vezi și

Mădălina Iacob, reporter Observator: Potrivit ministrului Agriculturii, toate produsele procesate în România ar putea avea preţuri plafonate, deci s-ar putea ieftini. Guvernul ia în calcul stabilirea unui adaos comercial la retaileri de cel mult 20%, în aşa fel încât să cumpărăm mai multă marfă românească şi nu din import. Luăm drept exemplu telemeaua de Sibiu, produsă din lapte care provine de la animale crescute la noi în ţară şi procesat în România. Acum, un kg costă 78 de lei. Dacă s-ar plafona adaosul comercial la procentul stabilit, ar costa cu 10 lei mai puţin. 

Pe acelaşi subiect

Feliciu Paraschiv, reprezentant comercianţi mici şi mijlocii: Procesat în România dacă are în componenţă, vă dau exemplu, o cutie de lapte. Laptele din Ungaria şi cutia din Polonia. 

Unii producători se plâng de preţuri prohibitive în supermarketuri. Mult mai mari decât la produsele din import. 

Irina Filip, producător de îngheţată: În primavara anului 2020, ne-au ridicat preţurile de raft de la 25 de lei, la 42 de lei caserola mare. Şi de la 15, la 25 de lei caserola mică, fără ca noi să fi mărit preţul de achiziţie cu niciun bănuţ. 

Supermarketurile neagă că ar impune taxe mai mari pentru alimente autohtone

Magazinele neagă că ar impune taxe mai mari pentru produsele româneşti. Furnizorii de la noi îşi vând produsele cu preţuri peste cele din import, explică supermarketurile. De aceea, la raft, alimentele româneşti pot fi mai scumpe. 

Feliciu Paraschiv, reprezentant comercianţi mici şi mijlocii: Preţul dictează foarte mult. În momentul în care un preţ e mai bun, nu contează din ce parte a Europei, cred că e accesat preţul acela. Până la urmă asta înseamnă şi globalizarea. Furnizorii de produse româneşti nu sunt atât de productivi ca cei din vestul Europei. Noi nu facem aceeaşi producţie la hectar. Nu creştem porci cu acelaşi cost cu care îl cresc cei din Germania. Ei fiind foarte bine tehnologizaţi, să aibă costuri mai mici. 

Valentin Mircea, avocat, fost vicepreşedinte al Consiliului Concurenţei: Ar trebui să primeze preţul pe care magazinul îl poate da mai departe. Puterea de negociere e clar superioară, este în favoarea acestor lanţuri. 

Proiectul privind limitarea adaosului comercial la produsele româneşti va fi finalizat anul acesta. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
IPS Teodosie: Femeile abuzate să îşi ducă crucea. Sunteţi de acord cu această declaraţie?
Observator » Stiri economice » Preţuri plafonate pentru produsele româneşti din supermarketuri. Alimentele autohtone care s-ar putea ieftini cu cel puţin 10%