Pâinea se scumpeşte în România, din cauza războiului din Ucraina. Specialiştii critică decizia autorităţilor privind exportul de grâu
E de aşteptat ca războiul din Ucraina să pună presiune şi pe preţurile alimentelor de la noi din ţară. Pâinea, de exemplu, ar putea ajunge la 4 lei, spun specialiştii. Vorbim aici de cel mai ieftin sortiment, care, în prezent, nu este mai mult de 2 lei.
De Redactia Observator la 09.03.2022, 14:04Ministerul Agriculturii a decis să continuăm exporturile de grâu, pe motiv că avem cantităţi suficiente, astfel încât să ne permitem să exportăm mai mult de jumătate din producţia anuală.
Specialiştii din industria alimentară sunt de părere că nu este totuşi cea mai bună mişcare, având în vedere că Ucraina, unul dintre cei mai mari exportatori de grâu din lume, nu poate poate face nicio livrare. Deci stocurile ar fi cea mai bun variantă, în caz contrar am putea vedea creşteri de preţuri şi la alte alimente, nu doar la pâine.
Dragoş Frumosu, sindicat industria alimentară: România ar fi trebuit să vină cu o măsură imediată, astfel încât să fi oprit exportul de cereale pentru o perioadă, până ştim şi până se aşează lucrurile. Creşterea preţului la cereale va conduce şi la creşterea preţului la furaje. Deci, obligatoriu, preţurile la carnea de pasăre, vită şi porc vor creşte. Preţul uleiului a explodat şi va creşte în continuare. Preţul la lapte şi produse lactate va creşte cu peste 15%.
Pâinea se scumpeşte din nou
- România exportă cantităţi uriaşe de grâu, în ciuda războiului din Ucraina. Ţările vecine au restricţionat...
- Războiul împinge lumea întreagă către criză economică. Au explodat prețurile la petrol, gaze naturale, cupru,...
- România, de la grânarul Europei a ajuns să importe produse de panificaţie de 610 milioane de euro. Cum s-a...
La o brutărie din Capitală se fac zilnic mii de pâini şi chifle. De la o zi însă, costurile de producţie sunt tot mai mari: "Făina aceasta, săptămâna trecută, era undeva la 2,76 lei. Şi acum ar fi la 3,2 lei, începând de mâine". "Preţul la pâine va creşte din cauza creşterii preţurilor cerealelor, pe fondul războiului. Ucraina şi Rusia nu mai exportă cereale şi atunci cererea e mai mare. Preţul la bursă a crescut, preţul intern creşte şi e incontrolabil", spune Maria Ioana Acristei, proprietar brutărie.
Pâinea, estimează specialiştii din industria alimentară, se va scumpi cu mai bine de 20 de procente în perioada următoare. Iar acest lucru e unul de-a dreptul îngrijorător, având în vedere că românii sunt mari consumatori de produse de panificaţie. În fiecare an, un român consumă, în medie, 90 de kg de pâine.
În mod paradoxal, România e unul din cei mai mari producători de grâu din Europa. Ţara noastră produce anual peste 9,6 milioane de tone de grâu, din care consumă 3,4 milioane. Restul merg către export. Numai că preţurile sunt dictate de bursă. "Noi suntem angrenaţi în acest sistem global al preţurilor. La noi nu are cum să fie mai ieftin faţă de Franţa, Germania sau de ţările baltice", explică Cezar Gheorghe, consultant agricol.