Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Războiul împinge lumea întreagă către criză economică. Au explodat prețurile la petrol, gaze naturale, cupru, aluminiu, grâu, energie electrică

Războiul declanșat de Rusia în Ucraina împinge o lume întreagă către criza economică. Preţul barilului de petrol se apropie îngrijorător de valoarea înregistrată în timpul crizei economice din 2008. Vorbim, practic, de cel mai mare preţ înregistrat în ultimii 14 ani. Petrolul a depăşit pe piaţa Brent nivelul de 139 de dolari, recordul absolut al preţului petrolului fiind de 147,50 de dolari / baril.

de Redactia Observator

la 07.03.2022 , 18:46

Tensiunile dintre Occident şi Rusia îşi pun amprenta, evident, şi asupra preţului gazelor. Mia de metri cubi a ajuns la 3.000 de dolari în condiţiile în care majoritatea ţărilor europene sunt dependente de gazul rusesc. Scumpirea gazului nu înseamnă doar facturi mai mari, ci şi o creştere a preţului produselor alimentare sau serviciilor.

În acest context, mai mulţi oficiali europeni au declarat că găsirea unor surse alternative de energie ar trebui să devină o prioritate în următoarea perioadă. Autorităţile americane spun că în cazul lor  piaţa s-ar putea redresa după ajungerea la un acord nuclear cu Iran în următoarele luni. Statele Unite s-ar afla în discuţii şi cu Venezuela. Înalți oficiali americani au călătorit în weekend în Venezuela pentru a se întâlni cu oficialii țării. În prezent, 10% din petrolul de pe piaţa americană provine din Rusia.

Moneda naţională s-a depreciat în raport cu dolarul american, cu francul elveţian şi cu aurul, însă a avut o uşoară apreciere în raport cu euro faţă de cotaţia precedentă. Cursul euro anunţat de BNR pentru luni, 7 martie 2022, este de 4,94 lei.

Vezi și

Prețurile spot ale energiei electrice au trecut luni dimineață, în mai multe țări europene, de peste 400 de euro/MWh azi. În România, prețul pieței spot pentru energia electrică este de 436 de euro/MWh, un nou maxim istoric. 

Pe acelaşi subiect

După petrol și gaze, crește și prețul metalelor și al grâului

Cotaţia metalelor a continuat să crească luni, aluminiul depăşind pentru prima dată pragul de 4.000 de dolari pe tonă iar cuprul a atins un nou maxim istoric, în timp ce bursele europene au înregistrat noi scăderi semnificative. În jurul orei 8:00 GMT, tona de aluminiu cu livrare la trei luni a urcat până la 4.073,50 dolari la bursa de metale de la Londra (London Metal Exchange, LME).

Tona de cupru era cotată la 10.777 dolari, după ce anterior a atins un nou maxim istoric de 10.845 dolari. Cotaţia nichelului a înregistrat o creştere de peste 25%, până la 36.800 de dolari pe tonă, însă în cazul acestui metal nu au fost atinse, deocamdată, maximele istorice stabilite în 2007.

Situaţia din Ucraina a impulsionat şi cotaţia aurului, o valoare de refugiu tradiţională, care a depăşit luni pragul de 2.000 de dolari uncia, cel mai ridicat nivel înregistrat după luna septembrie 2020.

Și preţul grâului a înregistrat luni o creştere cu 7,2% la bursa de cereale de la Chicago, cel mai ridicat nivel din martie 2008, ajungând la 12,60 dolari per bushel. Ucraina şi Rusia sunt responsabile pentru mai mult de 30% din comerţul mondial cu grâu, 32% în cazul orzului, 20% în cazul porumbului şi peste 50% în cazul uleiului de floarea soarelui şi a seminţelor oleaginoase. 

Bulgaria a anunțat că vrea să-şi majoreze rezervele de grâu şi să cumpere de la producătorii locali suficiente cereale pentru a asigura necesarul intern pentru anul următor.  Guvernul ucrainean a decis să introducă restricţii la exportul anumitor produse agricole în 2022, a anunţat luni agenţia de presă Interfax Ukraine. Potrivit unui decret guvernamental publicat duminică seara, va fi nevoie de o licenţă specială pentru a putea exporta grâu, porumb, ulei de floarea soarelui, carne de pui şi ouă.

Scăderi pe bursele europene

În paralel, bursele europene au înregistrat din nou scăderi semnificative la deschiderea şedinţei de luni, una dintre consecinţele economice ale invadării Ucrainei fiind creşterea preţului petrolului, care ar putea stimula şi mai mult o inflaţie deja ridicată. Bursele din Europa continentală înregistrau luni scăderi de peste 4%, respectiv bursa de la Frankfurt (minus 4,10%), bursa de la Paris (minus 4,04%) şi bursa de la Milano (minus 4,58%). Bursa de la Londra, cea mai rezistentă de la începutul acestei crize, înregistra un declin de 1,87% în jurul orei 8:20 GMT. Alte scăderi pe burse: Turcia: -0,3% Australia: -1% Olanda: -1,6% Polonia: -1,8% China: -2,1% Suedia: -2,9% Japonia: -2,9% India: -2,9% Elveția: -3% Belgia: -3,2% Spania: -3,4%. 

În contextul agravării războiului din Ucraina, sancţiunile care să vizeze în mod direct exporturile de hidrocarburi ale Rusiei nu mai sunt un concept tabu. Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a spus că Washingtonul şi aliaţii europeni discută un posibil embargou asupra importurilor de petrol rusesc, în ideea de a înăspri sancţiunile economice impuse Moscovei. Preţul barilului de ţiţei Brent din Marea Nordului a urcat duminică seara până la 140 de dolari, în apropiere de maximumul istoric de 147,50 dolari atins în luna iulie 2008. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Cu ce preferaţi să plecaţi în vacanţă?
Observator » Stiri externe » Războiul împinge lumea întreagă către criză economică. Au explodat prețurile la petrol, gaze naturale, cupru, aluminiu, grâu, energie electrică