Video Vladislav a ieşit pe pierdere după ce a investit o avere în agricultură. Principala cauză: "Ca acum nu a fost niciodată"
Vremea capricioasă a dat mari bătăi de cap fermierilor anul acesta. Culturile cele mai afectate sunt cele de porumb. În unele zone producția este aproape la jumătate față de anul trecut, iar principala cauză este lipsa precipitaţiilor.
Din dorinţa de a-şi recupera măcar o parte din banii pe care i-au investit anul acesta în agricultură, fermierii au decis să apeleze la Direcţia Agricolă.
"Am înregistrat un număr de doar 1411 înştiinţări pentru calamităţi însumând o suprafaţă de peste 15 mii de hectare. Pentru hectarul afectat în proporţie de 100% se preconizează 200 de euro, dar plăţile se vor face proporţional cu gradul de afectare", declară Claudia Gogu, director Direcţia Agricolă Suceava.
Fiermierii sunt în pierdere
Temperaturile extreme înregistrate vara aceasta şi lipsa precipitaţiilor sunt principalele cauze pentru care, acum, fermierii se află în pierdere. "Ca în acest an nu a fost niciodată. Sunt recorduri de temperatură înregistrate pe zona respectivă 37 de grade nu au fost niciodată. Aici au fost câteva zeci de hectare afectate şi de grindină, şi mai mult decât atât, arşiţa din luna iulie a afectat foarte tare porumbul", ne spune Vladislav Petriceac, agricultor.
- Pagube de zeci de milioane de lei, după inundaţiile din Galaţi. Fermierii au rămas fără culturi, după ce au...
- Guvernul propune suspendarea ratelor fermierilor până la finalul lui 2025, ca urmare a secetei
- Seceta a scos la suprafață epave naziste pe Dunăre. Multe încă au muniţie neexplodată la bord
- Secetă extremă în Dolj. Fermierii sunt disperaţi că lipsa ploilor va compromite culturile şi în acest an
- Ninsorile din sudul României au salvat câmpurile uscate de secetă. Primele răsaduri au ieşit de sub zăpadă
Potrivit specialiştilor, producţia fermierilor de anul acesta a ajuns chiar la jumătate, iar acest lucru va duce la un venit mult mai mic decât în alţi ani.
"Anul acesta este un an foarte greu, un an deficitar pentru toate culturile. Dacă anul trecut făceam o producţie de 10 tone de porumb la hectar, anul ăsta avem o producţie pe care nici nu vreau să o mai expun public că e de producţie de 2-3 tone", explică Cătălin Enea, director Stațiunea de Cercetare Agricolă Suceava.
Afectate de fenomenele meteorologice au fost și culturile de grâu, secară sau măzăriche.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰