Plafonarea prețurilor la gaze nu va rezolva criza energetică a Europei, avertizează Norvegia care a luat locul Rusiei ca furnizor de top
Preţul gazelor europene a continuat să scadă în Europa în timp ce UE pregătește detaliile din planul de intervenție adresat crizei energetice. Plafonarea prețurilor la gaze naturale nu va rezolva criza, a avertizat Jonas Gahr Stoere, premierul Norvegiei, țară care a luat locul Rusiei în topul furnizorilor de gaze din Europa.
De Redactia Observator la 13.09.2022, 22:03Norvegia și Uniunea Europeană s-au înţeles luni să discute mai strâns cu privire la propunerile de soluționare a crizei energetice, a declarat premierul norvegian Jonas Gahr Stoere, în urma unei discuţii telefonice cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. "Participăm la discuții cu mintea deschisă, dar suntem sceptici cu privire la plafonarea gazelor naturale”, a spus Stoere într-un comunicat, citat de Reuters. "Un preț maxim nu ar rezolva problema fundamentală, și anume că există prea puțin gaz în Europa".
Miniștrii energiei din UE au cerut săptămâna trecută Comisiei Europene să propună plafoane de preţ pentru gaze, chiar dacă inclusiv Bruxellesul are îndoieli cu privire la fezabilitatea unui astfel de plan. Norvegia, care nu este membră a UE, a devenit cel mai mare furnizor de gaze al uniunii, după ce Rusia a redus exporturile în urma războiului din Ucraina. Oslo a obținut venituri record și din industria sa petrolieră datorită prețurilor mari de achiziţie. În timp ce Norvegia își propune să fie un furnizor de gaze încredere pentru Europa, termenii contractelor trebuie să fie determinați de negocieri între companiile de hidrocarburi și clienți, a transmis Norvegia.
Comisia europeană va formula măsuri concrete pentru a rezolva criza în această săptămână, relatează Bloomberg. Experţii de la Goldman Sachs estimează că prețurile la gaze se vor înjumătăţi până în primul trimestru din 2023.
Comisia Europeană va propune două obiective privind reducerea consumului de energie: un obiectiv de reducere a consumului total și un obiectiv obligatoriu de reducere a cererii în orele de vârf selectate, potrivit unui proiect consultat de Bloomberg. Comisia vrea limitarea veniturilor companiilor care produc energie din alte surse decât gazele, printr-o plafonare a prețului energiei electrice generate din tehnologii precum sursele regenerabile, lignitul sau energia nucleară. Toate modificările trebuie să fie aprobate de statele membre.
- Elvețienii, sfătuiți să facă duș în doi, din cauza crizei energetice. În Italia se încearcă fierberea...
- Comisia Europeană a aprobat schema de ajutor pentru marii consumatori de energie propusă de România
- Maia Sandu: Dacă Gazprom oprește livrările,Transnistria va primi gaze din România doar dacă va plăti
”Asistăm la o criză energetică majoră, dar încă nu văd că acest lucru este tradus în fapte în ceea ce privește reducerea cererii de energie în viața noastră de zi cu zi”, a spus Anne-Sophie Corbeau, cercetătoare la Centrul pentru Politica Energetică Globală la Universitatea Columbia. ”Avem o criză de gaz și de energie electrică. Prin urmare, este important să se reducă cererea de gaz și energie.”
Gazul reprezintă aproximativ 20% din producția de energie din UE, iar această producție de energie bazată pe gaz, a crescut în primele opt luni ale anului 2022, comparativ cu anul trecut, în loc să scadă, din cauza scăderii energiei hidro și nucleare, a spus ea.
Goldman Sachs estimează niveluri ridicate ale stocurilor de gaze la începutul sezonului de iarnă care ar ajunge la ”peste 20%” până la sfârșitul lunii martie. Banca se așteaptă ca prețurile de referință la gaze să scadă sub 100 de euro pe megawat-oră în primul trimestru din 2023. Instalațiile europene de depozitare sunt la aproximativ 84%, puțin peste media pe cinci ani, potrivit Gas Infrastructure Europe. În plus Europa lansează noi terminale pentru a primi gaze naturale lichefiate, cel mai recent fiind deschis în Țările de Jos săptămâna trecută.