Produsele care au scăzut cu aproape 50% faţă de anul trecut. Chiar şi aşa, Sorin crede că a făcut cea mai bună afacere investind în solarii
Iarnă afară, primăvară în pieţe. Tarabele au înverzit deja: ceapa, salata, ridichile sau spanacul au ieşit din solariii cu două luni mai devreme decât în alţi ani. Iar asta se vede şi la preţ. Verdeţurile sunt mai ieftine cu 50 la sută faţă de anul trecut pe vremea asta.
De Alin Stan la 21.01.2024, 19:47Sorin are mai multe solarii în comuna Vărăşti. Are plantate ridichi, salată, ceapă verde şi spanac pe 2 mii de metri pătraţi. La începutul lunii viitoare va merge cu ele la piaţă.
Produsele care au scăzut cu aproape 50% faţă de anul trecut
Sorin, legumicultor: În solarii este mai adăpost, mai cald. E miros de primăvară. Legumelor pe care le avem, le merge bine. Noi sperăm ca în 2-3 săptămâni să începem cu ele la piaţă.
O salată verde costă acum 3 lei, o legătură de ceapă verde 1,5 lei, iar ridichile 2 lei. Preţurile sunt cu aproape 50% mai mici faţă de anul trecut. În timp ce unii sunt pe ultima sută de metri, alţii au ieşit deja pe piaţă şi se bucură de clienţi.
- Scandalul uriaş de la Casa Unirea. Ce produse se găsesc, de fapt, pe rafturile magazinului. "Este o greşeală care...
- Scandal la magazinele Casa Unirea. Destinate exclusiv producătorilor autohtoni, vând marfă din import
- Afacerea cu care Silvia a cucerit supermarketurile din România. Insuficient, însă, pentru că pe rafturile marilor...
Mariana, legumicultor: Acum este mai frig, a dat şi un pic de zăpadă, dar până acum a fost acceptabilă vremea şi totuşi sunt produse româneşti. Salată de-a noastră şi la preţuri acceptabile.
Cumpărători: Noi asta căutăm, marfă românească. Am luat şi praz să facem o ciorbă de praz. Care au sere şi atunci este normal. Ies cu ele pe piaţă.
- Eu zic că lumea ar trebui să vină mai des la piaţă şi să se găsească şi la piaţă. Produse româneşti.
Experţii din industria alimentară au şi o explicaţie a preţurilor mai mici.
Costel Stanciu, preşedinte Asociaţie Alimente: Vremea a fost deosebit de caldă spre sfârşitul anului 2023. Asta a făcut ca şi costurile de producţie pentru legumicultori să fie mult mai mici. Nu a mai fost nevoie să încălzească acele solarii. De aici şi preţul foarte bun raportat la puterea de cumpărare.
Femierii speră ca vremea sa se incălzească si plantele sa nu fie afectate de frigul din ultimele zile.