Produsul din magazine care îi dezamăgeşte pe români la calitate, dar şi la preţuri: "Sunt groaznice, îţi vine să fugi"
Porcul de Crăciun vine din magazin. De teama pestei, din cauza cheltuielilor sau pentru că e mai uşor să aibă grijă de găini, tot mai puţini români se încumetă să crească porci în gospodărie. Mulţi preferă să cumpere carne, chiar dacă mai puţină, din piaţă sau de la supermarket.
De Redactia Observator la 08.10.2024, 21:02- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
Sunt singurele animale pe care le mai are în gospodărie doamna Rodica. De mulţi ani a renunţat să mai crească porci. Are grijă doar de găini. "E mai sănătoasă, porcul trebuie să-i dai, să-i faci curăţenie, dar la găini e mai uşor de făcut curăţenie", spune Rodica.
În sat, puţini s-au mai încumetat să crească tradiţionalul porc pentru Crăciun. "Nu mai e, mamă, nu. Păi de-aici cine mai are porci. Am eu, are vecina asta din vale şi restul n-am mai văzut. Se pierde tradiţia. Cât om trăi noi, ăştia mai bătrâni. De aici încolo, nu mai vin copiii mei să crească porci sub nicio formă", spune o localnică.
Satul a îmbătrânit, oamenii nu mai au putere şi mulţi iau carnea de-a gata direct din magazine. "Marea majoritate merg spre supermarketuri, îşi cumpără carne pentru sărbătorile de iarnă şi preparatele pentru sărbători şi nu mai ţin porci", spune Victor Geogia, primar Bengeşti-Ciocadia.
Cu cât se vinde carnea în magazine
Galantarele sunt pline, însă clienţii par nemulţumiţi. Fie preţurile sunt prea mari, fie calitatea cărnii e slabă. În măcelării, ceafa şi cotletul de porc se vând cu 21 de lei/kg, iar spata şi pulpa sunt mai scumpe cu câţiva lei.
"În piaţă sunt groaznice, sunt groaznice îţi vine să fugi, dar nu ai ce să faci, trebuie să mai şi cumperi", spune o femeie. "Carne de porc cumpărată din magazin nu e bună de nimic, nu are niciun gust", adaugă un bărbat. "Mi se par mari, foarte mari. În general la toate, dar luăm mai puţin, asta este, ce să facem. Să fie puţină şi bună", mărturiseşte o altă femeie.
Nu e deloc muncă uşoară şi nici ieftin să ai animale în gospodărie deşi, aşa, fiecare ştie ce pune în farfurie. "Păi tineretul a început să plece la lucru, pleacă dimineaţa, vine seara, noi, ai bătrâni, ce mai putem face? Pe lângă casă, ajutorul lor", spune o femeie. Ultimele statistici arată că, România are acum 1,8 milioane de bovine, iar efectivele de porci s-au înjumătăţit în ultimii 18 ani.