Video Carnea de porc se scumpește deja: prețurile ating apogeul de Crăciun. Cât costă muşchiuleţul de porc sau pulpa dezosată
Vom mânca porc mai scump, de sărbători. Deja producătorii încep să anunţe scumpirile care s-ar putea aplica chiar din această toamnă, iar pe măsură ce se apropie luna decembrie preţurile vor mai creşte. De vină sunt seceta severă şi importurile uriaşe. Are de câştigat cine îşi creşte animale în propria gospodărie.
Doamna Liliana creşte în fiecare an porci în proprie gospodărie. Spune că gustul cărnii de acasă nu se compară cu cel al mărfurilor din supermarket. "Aţi văzut că dacă iei un kilogram de carne din magazin şi o pui la prăjit, rămâne 400 de grame. Mai mult apă. Este rentabil. Eu am tăiat unul acum două săptămâni. Una e carnea de porc crescută şi alta ce cumperi din magazin. Din import, de unde vine", spune Liliana.
În plus, carnea din magazine e tot mai scumpă. Cu 10-15% a crescut preţul în ultimul an. "Deja au început să crească uşor preţurile la carnea de porc. Undeva cu 3-4%, 5% maxim. Au fost mai mulţi factori, inflaţia, seceta. Toate au influenţat preţul produsului la raft", a explicat Cristina Smădu, proprietar carmangerie.
Carnea de porc, mai scumpă de Crăciun
Muşchiuleţul de porc se vinde cu 46 de lei kilogramul, iar pulpa dezosată costă 24 de lei. Pe măsură ce se apropie iarna, preţurile vor mai creşte. "O creştere cu minim 10% va fi per kilogram de sortiment de carne de porc", spune Dragoş Frumosu, expert industria alimentară.
Asta înseamnă câţiva lei în plus daţi la fiecare kilogram. Cauzele sunt mai multe. Prima ar fi seceta. "Producţiile de cereale şi mai ales de porumb au fost foarte mici, spre zero. Avem o creştere cam de 10% a costului furajelor. A crescut costul cu forţa de muncă. A devenit din ce în ce mai rară şi mai scumpă", a precizat Adrian Balaban, producător de carne de porc.
Şi impoturile au crescut. "Zootehnia a fost distrusă. Pesta porcină africană a distrus peste 500.000 de capete şi sute de ferme. Absenţa măsurilor care nu s-au luat la timp şi care au condus la extinderea pestei porcine în toată ţara", adaugă Dragoş Frumosu, expert industria alimentară. Ajungem să aducem din afara ţării peste 80% din carnea de porc pe care o consumăm, iar asta dictează preţul de la raft.
"Noi nu mai avem un control al preţului cărnii de porc. Porcul românesc se adaptează ca şi preţ la ceea ce vine de afară. Marii dealeri de carne de porc au învăţat că românul mănâncă multă carne de porc în perioada sărbătorilor. Ştiu că e o cerere mare şi atunci cresc uşor preţurile. Uneori justificat, uneori nejustificat", spune Feliciu Paraschiv, Asociaţia Naţională a Comercianţilor Mici şi Mijlocii.
Numai în prima jumătate a acestui an am importat carne de porc de peste 500 de milioane de euro.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰